Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +15
Jak sie czujecie z faktem ze pieniadze wokol ktorych kreci sie swiat sa wymyslonym konstruktem spolecznym dla podtrzymania wladzy i nie maja zadnej realnej wartosci i pokrycia bo ja srednio
RiverStar +3
Co myślicie? #famemma #bukmacherka
Musze kupic laptopa o mocy stacji roboczej w sensie takiego solidnego lapka 15' na ktorym spokojnie moze pracowac architekt/grafik. Dotychczas zona miala stacjonarny komputer ktory byl dobry 10 lat temu obecnie z uwagi ze pokoj "biurowy" zostal pokojen dzieciecym musielismy zlozyc biurko. Laptop prywatny jakis stary asus jest tak niewydolny przy autoCAD ze widze jak sie zona starzeje podczas najprostrzych projektow.
Przechodzac do rzeczy po wstepnym reaserchu robionym przeze mnie (kompetencje komputerowe takie ze to byl reaserch czysto "ziemkiewiczowski") mam wiekszy mindfuck niz przed reaserchem. Budzet okolo 7-8kPLN takze chyba mozna znalezc cos sensownego ale mam pewne zagwostki na ktore nie moge znalezc zrozumialych odpowiedzi:
1)wazna jest karta graficzna i nie wiem czy rtx np 3070 (bo sa w zasiegu cenowym) sa lepsze czy gorsze niz karty z serii Quadro (ktore opisuja jako profesjonalne)
2)Ram tez jest pytanie czy 16 gb superszybkiego jest lepsze niz 32gb wolniejszego
3)Czy procesor jest wazniejsze zeby byl lepszy ale satrszej generacji czy troche gorszy ale nowszej.
Komputer ma wydajnje obslugiwac programy takie ja autoCAD 3dMax, revit, PS i oczywiście ms Office ( ͡° ͜ʖ ͡°) fajnie jakby mial juz windowsa. Dodatkowo jako ze czasami ma kontakt z klientami to fajnie jakby nie wygladal jak typowy komputer gracza ktory swieci sie wszystkimi kolorami teczy. A te z kartami rtx3000+ właśnie tak wygladaja.
#pustulkowelaptopy