Wpis z mikrobloga

@kulu: Najpierw oddziel tego keiki wraz z korzeniami i przesadź do osobnej doniczki. Potem faktycznie możesz uciąć bo korzenie powietrzne wsadzone w ziemie będą już zachowywały się jak te pełnoprawne. Tylko pousuwaj wszystko co suche.
  • Odpowiedz
@kulu: Ogólnie to on jest strasznie wysuszony. Ja bym go namoczyła najpierw przed przesadzaniem i za kilka dni się za to wzięła. Potem dwa tygodnie ban na podlewanie.
  • Odpowiedz
@magnes125: za półtorej tygodnia będę się nim zajmować, ale teraz obmyślam plan. Zdjęcie wykonane dzisiaj, jak patrze na tego biedaka to tylko jedno mi się ciśnie "co to kur jest"

jak mam go namoczyć? całego wraz z liśćmi dolnymi? czy po zrobieniu na 2 storczyki? nie chcę go zabić bo jest piękny - przynjamniej kiedyś był ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@kulu: Najpierw wsadź doniczkę w wodę. Niech nasiąka. Patrz czy korzenie robią się zielone. Nawet te powietrzne. Zrób to przed przesadzaniem. Po przesadzaniu nie podlewaj już ze dwa tygodnie.
  • Odpowiedz
@omi-omi:

ogólnie lepiej jest ingerować w korzenie jak są napite, łatwiej jest wtedy odróżnić zdrowe od wysuszonych i gnijących

Pełna zgoda. A już tym bardzie jak tutaj są przesuszone na wiór :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@omi-omi: @omi-omi: dzięki za rady. Zacznę od tego aby dzisiaj były podlane, jak się dodzwonię xd a jak będę przy nich to dam fotę po przesadzeniu. Są takie dwa i dwa wymagają normalnej ingerencji :) mam nadzieję że ich nie zabije.
  • Odpowiedz