Aktywne Wpisy

Alex_Sarach +146
Hejterki pisały, że jestem trollem. Na nagraniu załączam oficjalne upoważnienie mojego idola i mentora - Sebastiana.
W związku z nagraniem oświadczam, że od dzisiaj wprowadzam porządki. Tag zostaje usunięty, a hejterki będą banowane i pociągnięte do odpowiedzialności karno sądowej. Koniec ze szkalowaniem dobrego imienia Seby
Od miesiecy prowadziłem archiwizacje wpisów hejterków, także usunięcie kont nic wam nie da.
Nastał czas rozliczeń.
#sebcel #frajerzyzmlm
W związku z nagraniem oświadczam, że od dzisiaj wprowadzam porządki. Tag zostaje usunięty, a hejterki będą banowane i pociągnięte do odpowiedzialności karno sądowej. Koniec ze szkalowaniem dobrego imienia Seby
Od miesiecy prowadziłem archiwizacje wpisów hejterków, także usunięcie kont nic wam nie da.
Nastał czas rozliczeń.
#sebcel #frajerzyzmlm

HuopWsiowy +86
Czy wy też uprawiacie tzw. KRĘCENIE PALCEM PO JAGODZIE?
Chodzi mi o to, ze jak siedzi się przed kompem to wiadomo, resztki spermy, mastka, odparowana chemia z sików zbiera się pod napletkiem i to fajnie tam sobie dojrzewa. I tak w trakcie dnia wsadzany jest palec w napletek i sobie kręcimy dookoła jagody nim, zbieramy smaczki i zapaszki a potem pod nosek i wdyyyyychanko!!! (。◕‿‿◕。)
Chodzi mi o to, ze jak siedzi się przed kompem to wiadomo, resztki spermy, mastka, odparowana chemia z sików zbiera się pod napletkiem i to fajnie tam sobie dojrzewa. I tak w trakcie dnia wsadzany jest palec w napletek i sobie kręcimy dookoła jagody nim, zbieramy smaczki i zapaszki a potem pod nosek i wdyyyyychanko!!! (。◕‿‿◕。)

hej miruny
wpadłem ostatnio na pomysł regulowania mojego paska ledowego za pomocą jakiegoś pokrętła.
pasek ledowy WS2812B - standardowy z ali 5V
program do arduino ściągnięty z neta, oparty na bibliotece FastLED.h
kod - dotyczy trzeciej opisanej tutaj próby.
tryb oświetlenia wybieram w programie Prismatik (screen grabbing, static itp)
pierwsza próba to było bezpośrednie regulowanie napięcia zasilającego pasek - słabo wyszło, kolory oprócz przyciemniania zmieniały barwę, szczególnie te jasne przechodziły w czerwień
druga próba - potencjometr na wejście analogowe i wywołanie metody setBrightness z klasy FastLED na początku głównej pętli programu. wejście z potencjometra przeliczone na zakres 0-255 wchodziło jako argument tamtej metody.
ta opcja działała nawet spoko, o ile kolory wyświetlane były dynamicznie - czyli screen grabbing, kolorowa tęcza, fire. nie działało, gdy chciałem wyświetlić stały jasny kolor - wtedy regulacja nic nie dawała - program najwyraźniej utyka w którejś pętli, jeśli kolor się nie chce zmienić.
trzecia próba zakładała skorzystanie z biblioteki "TimeInterrupt.h" - jej opis. Jest to biblioteka, która pozwala w prosty sposób wywoływać pseudo przerwania czasowe. Chciałem wywołać co 200 milisekund funkcję, która sprawdzi czy wejście z potencjometru się zmieniło, a jeśli tak to odpowiednio ustawi jasność.
I tutaj niestety nie wiem co się dzieje, mimo że pokładałem w niej duże nadzieje. Kolory są zupełnie inne niż powinny, nie działa screen grabbing, nic. Tyle dobrego, że faktycznie ustala jasność taką jak powinna być.
Ma ktoś pomysł co zrobić, żeby jedna z tych metod działała poprawnie? albo ewentualnie zaproponować jakąś inną, zupełnie inną?
FastLED.show();próbowałem to wywołać w cyklicznym przerwaniu po zmianie koloru, ale nadal bzdury.
jutro albo jeszcze dzisiaj spróbuję wpiąć jakieś ledy w płytkę, żeby za ich pomocą "zdebugować", w której pętli while utyka program przy statycznym kolorze i tam spróbować coś wcisnąć.
chyba, że znacie jakąś lepszą metodę debugowania. println odpada, gdy Serial jest zajęty.
while (!Serial.available());i nie wykonuje instrukcji aktualizowania ledów.spróbuję dać timerek do pierwszej z nich i instrukcję skoku na koniec programu, gdzie będzie setBrightness() i show()
działa!
wrzucam kod, gdyby ktoś chciał rzucić okiem albo trafił tu kiedyś z google:
https://pastebin.com/kyQfL8aL
jest tylko problem, gdy ledy świecą przygaszone w jasnym kolorze. światło wyraźnie miga. nie sądzę, żeby to była kwestia stabilności napięcia na potencjometrze, chyba te ledy po prostu już tak mają.
btw goto w kodzie, mordo plz xD
błąd polega na tym, że co 50ms wywołuję showLED() nawet, jeśli nic nie zmieniłem
nno czyli jeszcze do poprawki
na elektrodzie jesteśmy czy na wypoku? xD
#!$%@?, programistą nie jestem i nie będę