Wpis z mikrobloga

#pracbaza #it #informatyka #pytaniedoeksperta
Ej mirki mój szef chce kupić nowe komputery do firmy, ja się będę zajmował ich instalacją i konserwacją. Nie myślę w tej firmie pracować wieczność no ale.

Jak wybić z głowy szefowi pomysł na komputery w obudowie "mini" to już chociaż SFF, zdjęcia kompa w załączniku, komputer ma chyba z 16cm x 16cm

Moje uwagi dlaczego bym nie brał tego syfu za 3 tys pln od sztuki
- mała ilość portów USB
- jak coś jebnie to nic nie wymienisz
- nic do kompa nie dołożysz jak się okaże, że jednak trzeba grafiki czy coś
- zewnętrzny zasilacz
- brak napędu

Pracował ktoś na takich i może to polecić, jak z serwisem i awaryjnością ?

"Standardowy" PC jak siądzie po gwarancji to wymieniam zepsutą rzecz i działa dalej a w tym nic nie zrobię.
kodecss - #pracbaza #it #informatyka #pytaniedoeksperta
Ej mirki mój szef chce kupić...

źródło: comment_1617715324LEaWccO4lSRZj63ulu4H3B.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@kodecss: Normalnie można wymieniać komponenty. Te z którymi ja miałem styczność używały po prostu części do laptopów.
W środku wygląda to normalnie, tylko jest bardziej ściśnięte.
Z wymianą np. ramu nie ma problemu, no ale jeśli ilość miejsca nie jest problemem to brałbym coś normalnych rozmiarów.
  • Odpowiedz
@kodecss: spoko sprzęt, instalowałem kilka razy w poprzedniej robocie. Co do awaryjności, to jaki macie cykl życia? 3+1? czy do śmierci? Wtedy szukasz jakiegoś z gwarą 3+, kupujesz kilka zapasów i tylko hdd przekładasz.
  • Odpowiedz
@kodecss: Powiedz szefowi, że kupuje się sprzęt który można rozszerzyć po paru latach.
Musi mieć wolne sloty na ram, jeśli jest potrzebne to możliwą wymianę karty graficznej, wole sloty na dodatkowe dyski...

Pracowałem w PKO. Migracja na W10. Jakby nie mieli komputerów których nie mogli rozszerzyć do 8GB ramu i dołożyć SSD w lapkach i części stacjonarnych, to migracja by ich nie kosztowała paruset milionów, tylko lekko miliard.

Tak to
  • Odpowiedz
@kodecss:

- mała ilość portów USB

A potrzebujesz dużo? Klawiatura, myszka, dysk zewnętrzny na backup - trzeba więcej? Ile? 10, żeby stały puste, ale były? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- jak
  • Odpowiedz
@kodecss: weź Mireczku poleć szefowi komputery z Shopletu jakiegoś. Jedno zero z ceny da się obciąć. Gwarancja 3mc z opcją chyba dokupienia dłuższej.
A komputerki zajebiste - małe, lekkie, części od laptopów wchodzą. Wrzucisz ssd, 8gb ram ddr3 i pełnoprawna stacja robocza (no chyba, że pani krysia z księgowości zapierdziela makra które na i7 z 16 gb ramu wykonują się 5 minut. A jak mało portów to toto ma często
  • Odpowiedz
@kodecss: kupujesz z gwarancja on-site i masz #!$%@?, po co to dotykać w ogóle.. takiego laptopa niby jak naprawisz? przecież też serwis i tyle, dlatego warto miec dobra gwarancje ( ͡° ͜ʖ ͡°) a imo te komputerki bardzo fajna sprawa.
  • Odpowiedz
Pracowałem w PKO. Migracja na W10. Jakby nie mieli komputerów których nie mogli rozszerzyć do 8GB ramu i dołożyć SSD w lapkach i części stacjonarnych, to migracja by ich nie kosztowała paruset milionów, tylko lekko miliard.

@Acri: jeździłes na migracje czy hd?
  • Odpowiedz