Wpis z mikrobloga

@Polanin: przejrzyj też starsze raporty, dyski z 2019/2018 często są nadal w sprzedaży, a wtedy w Backblaze używali więcej dysków 3,4,6TB których szukasz, teraz widzę że mają już po kilkanaście TB.
  • Odpowiedz
@Niles: Popatrzyłem na HGST. Chyba ciężko z dostępnością tych modeli co są na liście. Do tego można znaleźć oferty na allegro na niecałe 300 zł, a ten dysk powinien chyba kosztować 3-5 razy tyle. Także, albo cena normalna z niepewnego źródła (w opisie jakieś OEMy, braki opakowań itp.), ale cena dla mnie zaporowa. Prawie 1000 zł za 4 TB to jednak dużo. Ten Seagate chyba nie wygląda jeszcze źle i
  • Odpowiedz
@Polanin: ja Seagate nie lubię, parę razy się na nich przejechałem, ale generalnie jeśli coś nie wyskakuje u nich z awaryjnością na kilka procent to jest OK. Mieli kilka serii Seagate kilka lat temu gdzie 20% dysków wypadało. HGST (Hitachi) to od 2012 roku WD.

By 2018, the HGST brand had been phased out, with its remaining products now marketed under the Western Digital name.

https://en.wikipedia.org/wiki/HGST

Stąd te końcówki serii,
  • Odpowiedz
Stąd te końcówki serii, nawet sam nie wiedziałem że HGST odchodzi w niepamięć

@Niles: No właśnie wyskakiwało mi WD jak szukałem. Ale to chyba się potwierdza, że stare dyski były mniej awaryjne. Z tego co kojarzę to potem były powodzie, awarie fabryk i to poleciało w dół. Cholera, znów będę siedział kilka dni i się douczał, bo chcę kupić jakąś rzecz. Byłaby jedna do wyboru to by się człowiek nie
  • Odpowiedz
@Polanin: Po prostu kup o takiej wielkości w takiej cenie jaka ci pasuje. I miej zewnętrzny na backup, tyle. Jeden c--j. Nie trać czasu na przeglądanie dziesiątek stron dokumentacji bo to ci nic nie da, dysk twardy to mechanika i jak jebnie to jebnie. Dyski klasy enterprise potrafią jebnąć tydzień po zamontowaniu.
  • Odpowiedz