Wpis z mikrobloga

Hej, jestem po wizycie u dermatologa, który przepisał mi finaster. Miałbym stosować 1x0,25 tabletki 5mg. Niepokoi mnie fakt, że kazał brać to okresami, tzn. mam zażywać 4 miesiące, później mam odstawić na 8 miesięcy i później zacząć ponownie. Mam 25 lat, u mnie wygląda to tak jak na zdjęciu (czubek głowy i ogólne przerzadzony skalp). Ani jednego siwego włosa, ale za to wypadają. Dziadkowie z włosami, ojciec również...
Dodam, że minoksidyl stosuje już 1,5 roku.
#finasteryd #finaster #propecia #lysienie #minoksydyl
Razor1711 - Hej, jestem po wizycie u dermatologa, który przepisał mi finaster. Miałby...

źródło: comment_1615379948TDFhRp240EB1Sa0XxmbKXX.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@Razor1711: często na pierwsze efekty czeka się kilka miesięcy + znikają one niedługo po zaprzestaniu fina, więc nie wydaje mi się, by ten lekarz wiedział, co mówi. Dodatkowo, w leczeniu łysienia używa się zazwyczaj leków z dawką 1 mg, np. Finahit, który obecnie można kupić na apteline za 1,49 zł za opakowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Herdion: dokładnie. bardiej zdziwił mnie fakt, że lekarz od razu przepisał 1/4 tabletki 5 mg - raczej robi się to z oszczędności, ale wersja 1 mg jest dużo wygodniejsza w użyciu - szczególnie jeśli chce się ją dodatkowo dzielić
  • Odpowiedz
5mg kupujesz tylko po to żeby dzielić na 4 części po 1.25 mg .
Jest to kwestia tego że Proscar 5mg kosztuje 28 zł i Ci to starczy po podzieleniu na prawie 4 miesiace.
5 mg biorą ludzie na prostate i też żyją.
Po prostu się utarło że 1 mg jest najlepszą opcją a że Proscar po podzieleniu wychodził najopłacalniej ze wszystkich taka została norma.
Teraz widzę że finapil 1 mg jest
  • Odpowiedz
@Razor1711: Ja jadę 1.25 mg codziennie 9 miesiąc już i jest okej więc nie kombinuje.
To już zależy od Ciebie jak chcesz wejść spokojnie to możesz zacząć od małych dawek co 2 dzień i obserwować czy nie masz uboków małe jest prawdopodobieństwo ale jednak lepiej poważnie do tego podejść.
  • Odpowiedz
@Lndr9: wydają się mierne, ale chyba pozbyłem sie przerzedzenia na zakolach.
Efektem ubocznym są nowe wlosy na ciele. Pojawiły się na barkach i bicepsie, ale to dopiero w ciągu ostatniego pół roku- moze to akurat zbieg okoliczności...
  • Odpowiedz