Aktywne Wpisy
Pora na fajną statystykę.
Najniższa krajowa w roku 2009: 300 euro, Średnia cen mieszkań w Warszawie: 8800 zł/m^2
Najniższa krajowa w roku 2024: 600 euro, Średnia cen mieszkań w Warszawie: 16400 zł/m^2
To nie jest tak, że mieszkania #!$%@?ło poza skalę. Po prostu polaczki nic, a nic się nie wzbogaciły od roku 2009 :)
Można
Najniższa krajowa w roku 2009: 300 euro, Średnia cen mieszkań w Warszawie: 8800 zł/m^2
Najniższa krajowa w roku 2024: 600 euro, Średnia cen mieszkań w Warszawie: 16400 zł/m^2
To nie jest tak, że mieszkania #!$%@?ło poza skalę. Po prostu polaczki nic, a nic się nie wzbogaciły od roku 2009 :)
Można
Zazeraxim +18
Pracuje w handlu mat budowalnymi 21 lat. Widziałem #!$%@? przy zmianie vat z 8 na 22 w 2004, szybkie i brutalne podwyżki 2007 i połowy 2008, potem najszybsze na świecie obniżki w połowie 2008 i stagnację dwóch następnych lat. Szaleństwo lat 2011-2015 itp.
Ale to co się odbierala obecnie nie ma precedensu. Stal od początku roku podwyżka około 40%, za nią wszystkie blachy, profile i każde metalizowane gówno. Niektóre dachówki 12-15%. NIGDY nie był to taki poziom.
Ale to i tak nic, bo na podium wchodzi KRÓL, Imperator, gwałciciel deflacji, banita stagnacji, surowiec, któremu Bitcoin nie jest godzien gładzić kulek (tych styropianowych) cały na biało, czasem na szaro - jego eminencja Styropian. Ten szlachetny Pan zmiażdżył wszystko. Informacja o podwyżce rzędu 10% dotarła w zeszłym tygodniu, wczoraj kolejne podwyżka dziś tak, tak - kolejna. W sumie w przeciągu tygodnia zwyżka ok 50%.
I tak dziś największe ścierwo z nazwą EKO to zakup ok 160 zł/m3; czyli coś co jeszcze w połowie lutego kosztowało ok 95 zł/m3.
Trrr, tss, bam!!
#budownictwo #gospodarka
Nikt mnie w UK nie traktował jak śmiecia ale umiałem poznać fałszywie miłe nastawienie do Polaków. Z reszta, nie będę się produkował tu bo już się dość naczytałem jak bardzo się zachłysnąłeś tym super zachodem. Smutne jest to tylko, ze plujesz i szczasz na
Różnica w obecnej cenie wynosi dokładnie +7zl na m3 szarego termo organica.
Możesz podać nazwę tego stropionu o którym piszesz ze tak zdrożał? Sprawdzę sobie sam ceny z zeszłego roku u producenta.
@KrolWlosowzNosa: PVC i inne tworzywa sztuczne też sporo w górę idą. Wszystko przez to, że na rynku przez jakiś czas jest tylko jeden producent granulatu (drugi się przenosi z produkcją czy coś). Polacy skupują granulat już z Estonii i Ukrainy, bo nigdzie nie ma. Przez pierwsze dwa miesiące w Polsce tylko Wavin miał rury PVC.
źarty na bok, po tym jak w UE wprowadzą to "cło węglowe", to zobaczysz że wszyscy tak będą tak srać pod siebie że 4kg proszku do prania będzie droższe niż bitcoin
Podaj nazwę styropianu o którym piszesz ze tak zdrożał. Chętnie sobie sprawdzę ceny rok do roku.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
https://www.hurtowniastyropianu.pl/zmiana-cen-styropianu/