Wpis z mikrobloga

przepis


@Jagoo: To jest "samoróbka" zrobiona w urządzeniu o nazwie szynkowar. Przepis był kombinowany na oko ale napiszę Ci mniej-więcej jak to szło. Dam Ci też link do playlisty z przepisami żebyś sobie zobaczyła jak to się robi.
cała playlista https://www.youtube.com/playlist?list=PLdn9jXuuALFBU8q9qJwOEk1VkYY8pKcXV
ten przepis jest chyba zbliżony do mojej mielonki https://youtu.be/f04IBejZzLM
szynkowar kupiłem w sklepie https://sklep.nomart.pl/q/?keywords=szynkowar
dokładnie ten zestaw https://sklep.nomart.pl/p/514/14674373/zestaw-z-plaszczem-wodnym-szynkowar-1-5kg-garnek-szynkowary-wedliniarstwo.html plus dodatkowe woreczki żeby nie domawiać zaraz.
Moje ogólne zasady, którymi kieruję
ile mniej więcej procentowo dałeś płuc i wątroby? Jaki kawałek mięsa?


@yoromv: płuc było chyba połowa - mniej więcej tyle ile mieści się na dłoni. Wątróbki drobiowej było też mniej więcej tyle samo. Ogólnie całości było nieco ponad kilogram także to było może ze 20%