Wpis z mikrobloga

#budownictwo

Ostatnio podczas większego sprzątania za szafką z telewizorem w salonie, zauważyłem taką poziomą bruzdę na ścianie. Ci to może być? Za ścianą jest łazienka, gdzie znajduje się umywalka. Wygląda trochę na pęknięcie jakieś rury, ale po odlupaniu trochę tynku, nie wyczułem wilgoci. Zresztą chyba gdyby był jakiś przeciek to cały czas woda by się sączyła?

Nowy blok z 2018 roku
tyu38 - #budownictwo

Ostatnio podczas większego sprzątania za szafką z telewizorem w...

źródło: comment_1614515028AXQjEALWgMw65G0ybr2FcG.jpg

Pobierz
  • 9
@tyu38 wbrew pozorom taka sytuacja nie jest powodowana przez dużą ilość wody. Dla takiego efektu wystarczy drobny wyciek, przez długi czas, lub okresowe zalewanie. Skoro po drugiej stronie masz łazienkę, tam szukałabym przyczyny- sprawdź szczelność silikonów, ewentualne wycieki.
@tyu38: 100% masz/miałeś wyciek z czegoś, woda zbiera się pod posadzką i ściana ciągnie wilgoć

nie wiem, czy jest to możliwe ale spróbuj sprawdź wszystkie połączenia rur woda+kanalizacja czy nie ciekną

może też być c.o. jak masz pod podłogą w łazience jakieś ogrzewanie podłogowe jeżeli zamaka okresowo

może też być nieszczelność wokół brodzika i przy kąpieli część wody spływa między ścianą i brodzikiem itp. itd
@darek-jg @Rafalski45 @Evert @languser
Dziękuję Panowie za zainteresowanie i szybką odpowiedz.

@Kul
Trafiłeś chyba w 100%. W każdym razie mam brodzik z prysznicem, bez drzwi i strasznie się chlapie podczas kąpania, a szczególnie jak żona to robi...

Jakiś rok temu, lekko pod jedną krawędzią płytki w łazience (właśnie pod umywalką) wyszło wybrzuszenie. (max 0,5 cm na jednym rogu). Czasami się tam woda zbiera, jak podczas kąpania się za bardzo na chlapie. Do
  • 0
@tyu38 zafugować albo zasilikonować punkty gdzie woda może wsiąkać pod płytki a potem używać i obserwować, na rozbijanie przyjdzie czas jak będzie dalej zamakać

ale profilaktycznie sprawdzić wszystkie połączenia też nie zaszkodzi

Wilgotność pomieszczenia nie zwiększy się przez taki mały fragment, a ściana jak będzie mokra to będziesz widział, bo odcień farby będzie inny. Póki co, na tyle ile można ze zdjęcia ocenić, nie wygląda na mokre ale jakaś wilgoć może być