Wpis z mikrobloga

@puolalainen: cieszy mnie ten rozdział procentowy. Za max 20 lat kościół katolicki nie będzie miał już władzy w Polsce. Zabytkowymi kościołami zajmie się samorząd a nowe przekształci się targowiska.
  • Odpowiedz
@puolalainen: Czyli statystyki z tej parafii sporządzone przez jej księdza z grubsza zgadzają się z ogólnopolskimi statystykami. Nic dziwnego, że kościół nie chce dopuścić do tego aby finansowanie tej instytucji wyglądało jak np w niemczech, skoro w takim wypadku mogłoby się okazać, że tylko 20% ludzi chce płacić podatek kościelny.
  • Odpowiedz
@puolalainen: Ostatnio gdzieś widziałem statystyki, że jakoś 3x% chodzi do kościoła. Oczywiscie to statystyki kościoła. Ciekaw jestem jak wyglądałaby ta liczba, gdyby ktoś niezależny ją szacował.
  • Odpowiedz
@puolalainen: Przecież to logiczne, i to nawet nie z powodu postępującej laicyzacji wśród młodych, co zresztą już ewangelista zauważył: babcia dała najwięcej. Bo w sumie na co innego miałaby taka babcia wydawać swoje pieniądze? Mieszkanie ma, nikogo na utrzymaniu, na rozrywki za stara, to próbuje sobie wykupić życie wieczne. Młodzi z dziećmi dają najmniej, bo mają największe potrzeby ziemskie.
  • Odpowiedz
cieszy mnie ten rozdział procentowy. Za max 20 lat kościół katolicki nie będzie miał już władzy w Polsce. Zabytkowymi kościołami zajmie się samorząd a nowe przekształci się targowiska.

@kezioezio: za dwadzieścia lat to będę już po sześćdziesiątce i będę głosował na chłopców w czarnych sukienkach żeby odkupić swoje grzechy, mieć czynastą i czternastą emeryturę i żeby...

• Odpowiedz
@Maly_Jasio: a czy właścicielem tych kościołów nie jest kościół jako instytucja? To znaczy że będziemy te budynki i tereny odkupywać i to na pewno nie za mały procent wartosci
  • Odpowiedz