Wpis z mikrobloga

Mi na cięższej mące (typ 2000) pomogło podbicie nawodnienia i danie więcej zakwasu. Możesz też dodać cukru. Aktualnie chlebek pulchniutki jak angieleczka. Wyrabiany i pieczony w maszynie.
Przepis (w kolejności dodawania):
- 650ml wody filtrowanej
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy (może był olej)
- 240g mąki pszennej chlebowe (750)
- 230g mąki żytniej chlebowej (720)
- 230g mąki razowej (2000), np. orkiszowej
- 250-300g zakwasu
@chwila: Nie używam mąk które w nazwie mają "bio" bo to ściema. Kupuję mąki chlebowe żytnie i pszenne od 750 do 2000. Pieke chleb na zakwasie żytnim robionym z mąki żytniej 750. Moim zdaniem im mąka ma mniej "śmieci" tym jest lżejsza do pieczenia, ale to znowu kosztem tego że chleb jest jaśniejszy i ma mniej mikroelementów tak potrzebnych nam na codzień.
@Wiskoler_double: Mi np lepiej rośnie na bio. Jak kupiłem pszenną chlebową (chyba szymanowską) to wychodził bardziej gliniasty i zbity :/

Wydaje mi się, że razowe słabiej (wolniej) karmią drożdże, a do tego bardziej zagęszczają ciasto. Z drugiej strony, mają więcej dzikich drożdży...

Ogólnie sporo rzeczy ma wpływ na wyrastaniu chlebka. Ja sobie eksperymentowałem robiąc chlebki z zmienionym tylko jednym parametrem, np ilością wody.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wiskoler_double: ja najbardziej lubię takie własne jasne chleby, dlatego używam mąki orkiszowej, możliwe, że sama się oszukując, że jest lepsza od pszennej :) chciałam podbić typ mąki, ale wtedy chleb opada i robi się bardziej gliniasty. Nadal smakuje ok, ale nie tak jak ten co zrobiłam dzisiaj xd Mój zakwas karmię 1150 mąką żytnią. Jednak do chleba użyłam może z 50 gram zakwasu, a resztę z orkiszowej na zaczyn, ale chyba
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pabi77: ja właśnie chce się przerzucić na jak najzdrowszy chleb z dobrej jakości mąki, tylko właśnie rośnie w miarę ładnie, ale podczas pieczenia opada. A ja w miarę pilnuje i zaglądam jak rośnie, by nie przerósł, ale nie pomaga. A z braku czasu bardziej kusi zrobić to co wychodzi najlepiej :)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pabi77: nie licząc zaczynu, to 500g i 280 ml wody. Chyba jeszcze nigdy nie dałam tyle wody co ty masz w swoim przepisie xd może spróbuję z wodą. Kiedyś chyba na początku dawałam więcej wody, ale zawsze coś mi nie pasowało w tym chlebie i tak zmniejszałam tę ilość wody. Konsystencja też mi jakoś pasowała z mniejszą ilością wody.

Wyrasta jak zawsze i jak widzę, że dobrze wygląda to od razu
@chwila: Zacząłbym od 400ml wody do takiej ilości mąki - 80% wilgotności.
Wyrastanie nie dłużej niż 3h.
Lepiej pilnować czasu wyrastania, bo jak za późno się wstawi do pieca to drożdże się najedzą zanim ciasto zastygnie, skutkując jego opadaniem. Zbyt krótko to nie wyrośnie.