Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #pcmasterrace #komputery
Czy da się wczytać przy starcie RPi konfigurację dla SSID WiFi, konfigurację adresu statycznego LAN z pliku na penie w USB?

Chodzi o to, zeby ktos bez wiedzy nt terminala, ustawien maliny mogl wyedytowac te adresy i malina polaczyc sie z netem i nada jej adres LANowy
  • 9
  • Odpowiedz
Czy da się wczytać przy starcie RPi konfigurację dla SSID WiFi, konfigurację adresu statycznego LAN z pliku na penie w USB?

@kasprzak: pytasz się out of the box czy ogólnie? No musiałbyś sobie pewnie parę skryptów dopisać na automount pendrive i zaczytywanie konfiguracji wpa_supplicant z pendrive jeśli istnieje.

Btw, takie pytania się taguje #linux bo na #raspberrypi sporo osób nie ma aż takiej wiedzy z linuksa.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ogólnie. Nie wiem jak to oskryptować, dlatego pytam czy ktoś to spotkał. Generalnie chodzi o to, że używam RPi jako serwera VPN, ale czasami potrzebuję, żeby ktoś zdecydował czy podłączy się do neta po WiFi czy po karcie LAN2 (karta USB2), oraz mieć możliwośc ustawienia adresu dla LAN1 (Karta USB1) Pi Zero W
  • Odpowiedz
@kasprzak: a to chyba bardziej trzeba będzie pokombinować bo ethernetem nie zarządza wpa_supplicant. No to dosyć specyficzny przypadek i jeszcze usb. Ale tam ziomek z linktu w zasadzie ma gotowca na eth.

Btw ty chcesz żeby config z pendrive nadpisywał systemowy?
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Może się uruchomić na systemowym jak chce, ale potem chcialbym zeby wykonal sie skrypt ktory podmieni ustawienia i przeladuje ustawienia sieci wg tego co bedzie zaszyte w pliku podanym na pendrivie wpiętym pod USB.

Wiem, ze są gotowe urządzenia, ale mam po prostu sprzęt do którego muszę się czasami zdalnie podpiąć, a zdarza się, że czasami internet mam z access pointa z telefonu czy routera, albo podane po kablu. Do
  • Odpowiedz
Może się uruchomić na systemowym jak chce, ale potem chcialbym zeby wykonal sie skrypt ktory podmieni ustawienia i przeladuje ustawienia sieci wg tego co bedzie zaszyte w pliku podanym na pendrivie wpiętym pod USB.

@kasprzak: Jeszcze raz może. Chcesz by config z pendrive nadpisywał config systemowy?
  • Odpowiedz