Wpis z mikrobloga

Zapomniałem, że w BP wybrałem mieczyk i stąd pytanie: dla DPS Jean ten Black Sword jest lepszy niż Prototype Rancour?
I pytanie numer dwa: mam omamy czy jeśli pominąć ekstra dmg od Melta to Jean zadaje większy dmg niż Diluc?! ;>
#genshinimpact
  • 22
@jombsik crit rate wystarczy nabić 50-60% a to na substatach artefaktów można ogarnąć bez większego problemu, za to Phys dmg występuje tylko jako main stat kielicha albo sub na broni (czasami niektóre postacie mają też za wbijanie poziomu, np Razor) a on bezpośrednio zwiększa obrażenia.
@jombsik: Moim zdaniem black sword jest zdecydowanie lepszy i jestem zaskoczony komentarzami, które tutaj widzę.

O ile w statystykach głównych i pobocznych to Prototype Rancour ma delikatną przewagę, to w specjalnych zdolnościach Black Sword bije go na głowę (lub klingę :D ). BS zwiększa atak normalny i ładowany o 20%! I pamiętajmy, że ten przelicznik doliczany jest do finalnego dpsu. Dodatkowo regeneruje 60% ataku jako HP przy uderzeniu krytycznym co 5s.
@jombsik: Pamiętaj, że dzięki BS możesz pozwolić sobie na Crit Dmg w hełmie (o ile masz ok 45-60 crt rate łącznie, co nie jest trudne jak w broni będziesz miał ok 25% crit rate przy 80 poziomie broni) co daje Ci 62.2% crit damage przy 20 poziomie artefaktu w samym hełmie.
@McRoyal: Aby być w stanie pozwolić sobie na posiadanie crit dmg w circlecie (bez crit rate w broni) musiałbyś mieć po 2-3 rolle crit rate w każdym artefakcie (chodzi mi o to, jaka statystyka jest ulepszana przy 4/8/12/16/20lv)! Czyli z 5 rolli, 2-3 muszą być to crit rate). Mówimy tutaj albo o farmieniu artefaktów przez kilka miesięcy, albo posiadaniu bardzo słabych pozostałych statystyk. Pozostałe statystyki zresztą siłą rzeczy zostaną osłabione, jako
@Mr_Lewy nie używam broni leczących bo mam w teamie full HP Zhongliego ;)

Mógłbyś podesłać link to filmiku z porównaniem dps? Ciekawi mnie jak duża jest różnica.
@McRoyal: Właśnie też takowego musiałem stworzyć do Ganyu :D na ten moment 45k, ale będzie więcej ;)

https://www.youtube.com/watch?v=bfMbDGCMxwI - tu Kaeya przeciwko róznym przeciwnikom. Sam pisze, że na ten moment BS lepszy (z powodu brak crit rate w jego artefaktach) i mówi, że może Prototype go przebije przy lepszych itemach, ale mimo wszystko zostawi BS bo leczenie. (IMO BS będzie lepszy mimo wszystko pod względem dps bo właśnie może podnieść crt
@McRoyal: @jombsik:
Posiadam R2 Proto (na 40 poziomie) i R1 BS (na 1) więc jutro będę w stanie podnieść BS na 40 (potrzebuję materiałów z jutrzejszych Domain. Stworzę też jakiś w miarę sensowny Circlet na 16 poziomie (szkoda mi kasy i artefaktów na stworzenie 20 tylko na rzecz testów :D ) i porównam te dwa miecze z moją Keqing.

Dam wam znać co wyszło z testów. Co prawda Proto jest
@McRoyal: @jombsik: Nie mogłem zasnąć, więc zaczekałem do 4, wyfarmiłem przedmioty do ulepszenia miecza, zdobyłem i ulepszyłem artefakty i mam wyniki :)

Kilka informacji: test robiony był na mieczach na poziomie 40. Prototype R1 i BS R0. Zmieniając miecze zmieniałem też circlet/ hełm- w przypadku BS na taki zcrit dmg jako główną statą, przy Proto crit chance. Oba na 9 poziomie, gdyż circlet z cirt rate miał
@PineappleBurger: Nie znamy jego dokładnych statystyk - są znane jedynie te z bety, ale jeśli te się nie zmienią to nie jestem jego fanem i moim zdaniem jest gorszym mieczem niż kilka 4* i najgorszym 5* (oprócz kilku specyficznych przypadków).

Na 90 lv ma on 44,1% crit rate (wielka wartość, pozwala na brak konieczności rollowania crit rate na większości artefaktów, co jest bardzo dużym plusem) ale ma 542 ataku, co jest
@Mr_Lewy: Akurat przerzuciłem się na tf i glada z ts i zauważyłem, że keqing ma 20k HP (na ts miała 18k). Sam nie byłem do niego przekonany ale sądzę, że przy większym hp może być dla niej lepszy nawet niż lions roar a łatwiej będzie z nim dobrać arty.