Aktywne Wpisy
RedBulik +141
Wyśmiewanie religii xDddddd do miliarda innych parodii Ostatniej Wieczerzy też się tak dzbany sapaliście? Czy taki Żywot Briana to też herezja i atak na wasze obleśne, pełne hipokryzji prawackie serduszka? Walić was w oczodoły xD
#paryz2024
#paryz2024
Megasuper +251
Właściciele "pensjonatów" narzekają bo ludzie wolą wynająć apartament niż pokój z lat 90 xD Cieszy mnie to bardzo
#neuropa #4konserwy #niemcy
Jaka koalicja?
CDU/CSU - FDP -> chadecy - liberałowie
@kezioezio: jeśli FDP wejdzie, to będzie powyższe, jeśli nie wejdzie to będzie szeroki front z SPD i Zielonymi dlatego, że SPD samo nie wejdzie bo to byłby ich koniec.
@qluch: niby na jakiej podstawie? W tej kadencji się nie dogdali bo CDU chce kontynuować mocną proekologiczną i prosocjalną politykę co FDP traktuje z rezerwą. Już nie mówiąc, że koalicja z nimi nie musi dać większości.
@kezioezio: ja tam nie wiem jakim cudem grune jeszcze istnieje po tej afarze z nibelungenschule. Widać w każdym kraju, polityka to pomyje w krysztale.
@kezioezio: nic dziwnego, koalicja z Zielonymi to będzie Hartz 5 a akurat Niemcy potrzebują odciążyć się z socjalu i wrócić do ordoliberalizmu
@kezioezio @NapalInTheMorning: a podlinkowany artykuł czytałeś?
@qluch: Nie zauważyłem go. Już przeczytałem. Pytanie tylko, czy facet utrzyma swoje stanowisko, czy na potrzeby partii będzie kopią Merkel, bo wszystko na to wskazuje. No i, co wynika z sondaży, społeczeństwo popiera politykę proekologiczną, więc jak przed wyborami będzie obnosił się z tym, że on jest sceptycznie nastawiony do "zielonej polityki", to ci ludzie, którzy głosują za CDU a popierają ekologiczne rozwiązania mogą odejść do
@kezioezio: Trudne pytanie. Prawdą jest, że plusem Merkel była jej typowo niemiecka pragmatyczność i wręcz patologiczna w polityce wolność od afer przez tyle lat (pomijam małe problemy w partii). Od kolejnego kanclerza będzie wymagało się przedewszystkim takiego stylu prowadzenia polityki. Toteż żadnych nagłych zmian nie spodziewam się ale polityka proekologiczna jest