Wpis z mikrobloga

#grzegorzbraun #konfederacja #polityka
Przykład klasycznej propagandy w wykonaniu Grzegorza Brauna.
Jak za pomocą, potencjalnie prawdziwego faktu historycznego, oczerniać ludzi i robić z nich żyjących Lucyferów.
W filmie tym, Grzegorz Braun prezentuje książkę, do której przedmowę napisał inny historyk, Leszek Żebrowski:

"„Mord Rytualny w Rzeszowie? Śledztwo historyczne” to publikacja Radosława Patlewicza, w której autor pochyla się nad niewygodną dla współczesnych prożydowskich środowisk sprawą, czyli mordem rytualnym, który od stuleci przypisywany jest społeczności żydowskiej. Czy słusznie? Punktem wyjścia do napisania książki i głównym problemem, jaki postawił sobie autor, jest niewyjaśniona do dziś sprawa zabójstwa dziewięcioletniej Bronisławy Mendoń, dokonanego w Rzeszowie 7 czerwca 1945 r."

Załóżmy najgorszy z możliwych scenariuszy. Załóżmy, że historia opisana w tej książce jest prawdziwa. Że jacyś Żydzi dopuścili się swego rytualnego morderstwa na człowieku. W takiej sytuacji z faktem historycznym się nie dyskutuje. Ale co robi Grzegorz Braun? Grzegorz Braun prowadzi wywiad z autorem książki, i prowadzi narrację tak, że po jego odsłuchaniu, nieprzygotowany historycznie i metodologicznie słuchacz ma wrażenie, że ŻYDZI MORDUJĄ CHRZEŚCIJAN, że jest to część żydowskiej doktryny religijnej, nieodłączna część tradycji judaizmu, talmudu i całego żydowskiego zła.

Niestety, ale jest to tylko jeden z wielu przykładów tego, jak Grzegorz Braun wykorzystując (potencjalne) fakty, buduje wokół nich taką narrację, żeby ostatecznie to on i jego poglądy były święte, a cała reszta świata uchodziła za dzieło Lucyfera. To się powtarza w prawie każdej jego wypowiedzi. Budowanie narracji grozy, zbliżającej się wojny, upadku cywilizacji, tryumfu lewactwa i niewiadomo co jeszcze. Przykład przytoczony przeze mnie jest sztandarowy.

Bo wyobraźcie sobie mnie, gdybym zaczął opisywać teraz dowolną chrześcijańską sektę, których przecież na przestrzeni wieków nie brakowało. Opowiedział bym o zbrodni jakiej dopuścili się jej członkowe. Przez półtorej godziny prał bym wam mózg, i budował atmosferę grozy jaką przecież sieją wszyscy chrześcijanie. Podawałbym inne przykłady historyczne podobnych incydentów, tak żeby ostatecznie wszyscy mieli poczucie, że chrześcijanie to krwiopijcy, którzy jak nikt nie patrzy, to zjadają dzieci smażone wcześniej żywcem.

Chyba nie muszę przypominać wam historii, i mówić do czego prowadzi taka narracja. Prowadzi do jednego, i #!$%@? wszyscy dobrze wiecie co mam na myśli. A takie #!$%@? jak Grzegorz Braun będą za to odpowiedzialni. Ten człowiek publikuje prawie codziennie swoje wypociny wieszcząc apokaliptyczną przyszłość o 5G, szczepionkach, żydowskim panowaniu i niewiadomo czym jeszcze. Nie dajcie sobie odebrać rozumu, tak jak ci ludzie, którzy piszą komentarze pod jego filmami!
VanQator - #grzegorzbraun #konfederacja #polityka
Przykład klasycznej propagandy w w...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VanQator: Braun ma więcej rozumu niż co najmniej 90% ludzi w ławach sejmowych, a prowadzenie interwencji poselskiej przez videochat to majstersztyk

Bo wyobraźcie sobie mnie, gdybym zaczął opisywać teraz dowolną chrześcijańską sektę, których przecież na przestrzeni wieków nie brakowało. Opowiedział bym o zbrodni jakiej dopuścili się jej członkowe. Przez półtorej godziny prał bym wam mózg, i budował atmosferę grozy jaką przecież sieją wszyscy chrześcijanie. Podawałbym inne przykłady historyczne podobnych incydentów,
  • Odpowiedz
@yaah: @Zendemion: Najsmutniejsze jest to, że ja opisuję realny problem. Pokazuję metodę, za pomocą, której Grzegorz Braun pierze od lat młodym ludziom mózgi (wystarczy zerknąć na poziom komentarzy, który klasuje się niżej nawet niż te od środowisk LGBT). Ostatecznie Zendemion, wyskakuje z czapy z jakimś komentarzem o Kościele Katolickim, co pokazuje tylko, że ruszenie dowolnego prawicowego guru powoduje, że ludziom włączają się lampki i reagują odruchami obronnymi w
  • Odpowiedz
@VanQator: nie, to Ty powiedziałeś żebyśmy sobie wyobrazili opisywanie katolickiej sekty w ten sposób. Odpowiadam na Twój argument i nie widzę powodu żebyś teraz miał o to do mnie pretensje.
  • Odpowiedz
@Zendemion: Podałem analogię, którą zastosowałbym gdybym miał używać retoryki Brauna - a jej nie używam, tylko przed nią przestrzegam i pokazuję jej absurd. I nic nie posałem o katolicyźmie. Możesz sobie wyobrażać protestancką sektę...
  • Odpowiedz
@VanQator: zaatakowałem Twoją analogię, a teraz nie wycofuj się z niej tak pokrętnie. Zabiegi erystyczne Brauna z tego co opisujesz nie różnią niczym od narracji wobec KK. Nie muszę sobie tego wyobrażać.
Tak przepraszam, w cytowanym tekście piszesz o chrześcijańskiej a nie katolickiej sekcie. Dla mnie bez różnicy.
  • Odpowiedz
@Zendemion: Ja moją analogię podtrzymuję. Gdyby nie była to analogia, to byłaby tak samo krzywdząca jak narracje Brauna.To przykre, że nie rozumiesz czym jest analogia.
  • Odpowiedz
@VanQator: doskonale wiem czym jest analogia. Chciałeś nas wzburzyć myślą pokroju 'a jak byście się czuli GDYBY wobec chrześcijan zachowywano się tak samo'. No i takie zachowania występują.
  • Odpowiedz
@Zendemion: Dziękuję, że przyznałeś w ten sposób, że Braun szczuje ludzi w taki sam sposób, jak inne środowiska szczują chrześcijan. Szkoda tylko, że Braun robi to prawie codziennie, w iście perfidnym stylu.
  • Odpowiedz
@Zendemion: no jak braun, który uważa, że w smoleńsku nie zginął lech kaczyński i w ogóle rozbił się tam pusty samolot, a pasażerowie zostali zabici w warszawie, ma więcej mózgu niż 90% pozostałych posłów w sejmie to ja nie chcę wiedzieć jakimi debilami musi być te 90% xDD
  • Odpowiedz