Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +1
jaką część ciała najbardziej w sobie lubicie
Pomorski_Wilk +34
Miałem olać wybory do Europarlamentu, ale za to, co dzieje się na granicy, głos idzie na Konfę. Uśmiechnięta Polska potrzebuje jakiś bat na tyłek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ukraina
#ukraina
Na początek nieco wprowadzenia. Większość mieszkańców stołuje się tu w hawker centers, czyli stołówkach, gdzie mogą wybierać spośród różnych dań od ulokowanych w bezpośredniej bliskości hawkerów - kucharzy. W godzinach szczytu zawsze brakuje miejsc (w końcu niedawno te hawker centers trafiły na listę światowego dziedzictwa UNESCO), więc ludzie na różne sposoby próbują zajmować sobie stoliki. Kładą więc paczkę chusteczek na blacie i udają się na "polowanie" czegoś na obiad.
To właśnie "chop culture". Zajmowanie miejsc to zaś chope-ing seats.
Singapur jest też jednym z najbezpieczniejszych krajów na świecie, gdzie po zmroku można chodzić praktycznie po każdej dzielnicy bez ryzyka uszczerbku na zdrowiu. Są tu przestępcy i pospolici złodzieje, ale jest ich niewielu w porównaniu do innych krajów. (W miejscach publicznych, takich jak galerie można czasami spotkać tabliczki pokazujące ile dni minęło od ostatniej kradzieży.)
Singapurczycy czują się jednak bezpiecznie. Właśnie dlatego niektórzy na stolikach zostawiają własny telefon, wierząc, że gdy wrócą z jedzeniem będzie na nich czekał w tandemie z miejscem, którego nie za-chope-uje nikt inny.
PS. Sam zostawiałem kiedyś laptopa w uniwersyteckiej bibliotece na kilka godzin. Choć dziś bym tego już nie zrobił, to czułem się wówczas bezpiecznie, a laptop zawsze czekał na swojego właściciela.
PS 2. Z drugiej strony, bardzo łatwo dziś zablokować skradziony telefon, więc dla potencjalnego złodzieja może wcale nie być tak łakomym kąskiem
#singapur #azja #kultura #jedzenie #bezpieczenstwo
Komentarz usunięty przez autora