Wpis z mikrobloga

Cześć, mam w tym semestrze programowanie w C++ na studiach i trafiłem na taki przypadek, chciałem sobie poćwiczyć tablice wielowymiarowe i mój program z założenia miał pytać na początku o rozmiar macierzy, nastepnie pytać po kolei o każdy jej element i na końcu całą wyświetlić. Po wpisaniu elementu [1][0] program kończy pracę nie wyswietlając niczego. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?
#programowanie #cpp #cplusplus
w.....t - Cześć, mam w tym semestrze programowanie w C++ na studiach i trafiłem na ta...

źródło: comment_16102912471NqgELoGKbHJ8swM8WW9ng.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@wk26t: dawno nie pisałem w C++, ale czy w tablicy już w momencie kompilowania nie powinno być określonego wymiaru tablicy? To co chcesz zrobić chyba powinno być na wskaźnikach
  • Odpowiedz
@wk26t: Ano to, że w momencie tworzenia tabA, a i b nie mają sensownej wartości, bo proces tworzenia tabA nie zachodzi po pobraniu wartości od usera, tylko wcześniej, a dokładniej w momencie wejścia w main()
  • Odpowiedz
@wk26t: Jeśli chcesz tworzyć tablicę o rozmiarze nieznanym w compile-time to używa się dynamicznego alokowania pamięci.
Lub tak jak kolega wyżej napisał, std::vector staję się Twoim najlepszym przyjacielem.

@specjalista_wysokiej_klasy: Najpewniej pod kątem tego by zrozumieć podstawy albo mają jakieś śmieszne wymagania co do niekorzystania z bibliotek standardowych.
  • Odpowiedz