Wpis z mikrobloga

@tomus11115: Kurde i dlatego właśnie nie kupiłem jeszcze żadnego palo santo bo znając siebie któregoś dnia zapomnę i będzie stało kilka dni z yerbą w środku ( ͡° ʖ̯ ͡°) W ogóle smak się różni jak się z niego pije ?
  • Odpowiedz
@tomus11115: jak czujesz zapach pleśni, to lepiej nie ryzykować, możesz wtedy wyciąć zakażone kawałki, użyć ich jako kadzidełka i dokładnie oczyścić resztę.
Ale ogólnie palo santo nie pleśnieje łatwo
Wątpię żeby to była pleśń więc sposób z sodą powinien to unieszkodliwić.
  • Odpowiedz
@tomus11115: Raczej to wygląda na naturalne odbarwienia od wyciekającej żywicy. Zerknij czy nie śmierdzi grzybem i czy nie robi się jakiś meszek na tym jak odstawisz na jakiś czas. Jak się z tym nic nie dzieje, to możesz dla bezpieczeństwa zalać ciepłą wodą i odrobiną kwasku cytrynowego, potrzymać z 4min i dokładnie przepłukać.

A jakby się jednak coś z nim działo (chociaż PS ma sporą odporność na grzyba) to zamiast wyrzucać,
  • Odpowiedz
@tomus11115: Miałem coś podobnego, powiedziałem sobie "ch, pije". Po zalaniu yerby, jak potem umylem byl czysciutki ;) Rownie dobrze nie musisz pic, zalej yerbą, zostaw na 2-3h i wypłukaj go
  • Odpowiedz