Wpis z mikrobloga

Czy jeśli w main.py mam zmienną z tablicą (json z pliku) i importuję moduł w którym jest klasa gdzie chciałbym korzystać z tych danych to jak to poprawnie zrobić?

#python
  • 3
@lutecki: chyba najlepiej opakować to w klasy, napisac metody get i set no i importować klasy przez imprort, powkladac pliki w odpowiednie katalogi. choc to zalezy co tam masz konkretniej, powinienes dokladniej napisac co tam robisz, bo jak to kwestia samej tablicy to chyba moje rozwiazanie to troche overkill
@ehhhh: mam tablicę z danymi konfiguracyjnymi programu. To jest micropython więc muszę uważać z rozwiązaniami. Po prostu nie wiem jak podejść do tematu gdzie w boot.py pobieram json z zewnętrznego pliku, następnie w main importuję moduł który ma z tych danych korzystać ale on faktycznie chyba ich nie widzi.
@lutecki: nie no, jak nie widzi? ogolnie to nie jestem ekspertem xd ale jesli masz oba pliki w tym samym folderze (uwazaj tez na cykliczny import!) to robisz na gorze from plik_z_lista import lista i w pliku, w ktorym dokonasz importu mozesz normalnie działać. Ładniej będzie, jesli opakujesz to w klase / funkcje i napiszesz sobie podprogram get_lista() który ci tę liste zwróci.