Dzisiaj przedstawię kilka pomysłów na desant na Anglię
1. Po co mi flota? Metoda niepolecana, skuteczna tylko w przypadku możliwości przywrócenia save'a. Używamy tylko transportowców, ustawiamy flotę tam, gdzie myślimy, że nas nie zatopią, desant i gotowe (o ile przeżyliśmy to)
2. I Herkules dupa kiedy wrogów kupa Budujemy flotę ciężkich okrętów większą od floty Anglii i idziemy się bić albo i nie bo bot będzie bał się naszej floty
4. Sojusz z Szkocją O ile Szkocja istnieje to można wziąć z nią z sojusz dzięki temu nie dostaniemy czarnej flagi jeśli ustawimy na jej terenie wojsko przed wypowiedzeniem wojny Anglii
Co dalej? Podczas podpisania pokoju zabieramy jedną prowincję najlepiej niedaleko Londynu, aby zrobić sobie z niej bazę wypadową. Niegłupie jest też zajęcie przejścia między Irlandią a Szkocją, aby później móc korzystać z tego przejścia w przyszłości przez obaw.
Tutaj pomysł dodatkowy, który dopisałem po napisaniu tekstu. Podziękowania dla @Reiter i @17witcher, którzy napisali pod tym wpisem 5. Wyprzedzić Anglię Po prostu podbijamy coś w Szkocji lub w Irlandii przed Anglią, aby mieć dostęp do niej. Dobrze dodatkowo jest podbić przejście między wyspami, aby łatwo się między nimi przemieszać
Zachęcam do udziału ankiecie na następne wpisy, zachęcam także do komentarzy, pomysłów oraz uwag.
@Imperator_Wladek: Jest jeszcze sposób z przynętą, rozwinięcie 1,jeżeli mamy już jakaś flotę, nawet samych galer można też próbować dropu odłączając od floty transportowce, natomiast resztą floty łapiemy (lub odciągamy jak najdalej) główną flotę GB w "prowincji" obok, sposób może być dość kosztowny jednak tak naprawdę wystarczy przerzucić tylko jeden oddział aby zająć przyczółek, a później biorąc prawa przemarszu i prawo do portów bardzo łatwo i szybko można przerzucić resztę armii
Dzisiaj przedstawię kilka pomysłów na desant na Anglię
1. Po co mi flota?
Metoda niepolecana, skuteczna tylko w przypadku możliwości przywrócenia save'a.
Używamy tylko transportowców, ustawiamy flotę tam, gdzie myślimy, że nas nie zatopią, desant i gotowe (o ile przeżyliśmy to)
2. I Herkules dupa kiedy wrogów kupa
Budujemy flotę ciężkich okrętów większą od floty Anglii i idziemy się bić albo i nie bo bot będzie bał się naszej floty
3. "Desantowy blitzkrieg z użyciem sąsiada wroga"
Opis w linku
4. Sojusz z Szkocją
O ile Szkocja istnieje to można wziąć z nią z sojusz dzięki temu nie dostaniemy czarnej flagi jeśli ustawimy na jej terenie wojsko przed wypowiedzeniem wojny Anglii
Dwie przydatne ciekawostki
Co dalej?
Podczas podpisania pokoju zabieramy jedną prowincję najlepiej niedaleko Londynu, aby zrobić sobie z niej bazę wypadową. Niegłupie jest też zajęcie przejścia między Irlandią a Szkocją, aby później móc korzystać z tego przejścia w przyszłości przez obaw.
Tutaj pomysł dodatkowy, który dopisałem po napisaniu tekstu. Podziękowania dla @Reiter i @17witcher, którzy napisali pod tym wpisem
5. Wyprzedzić Anglię
Po prostu podbijamy coś w Szkocji lub w Irlandii przed Anglią, aby mieć dostęp do niej. Dobrze dodatkowo jest podbić przejście między wyspami, aby łatwo się między nimi przemieszać
Zachęcam do udziału ankiecie na następne wpisy, zachęcam także do komentarzy, pomysłów oraz uwag.
#eu4 #eu4miniporadnik
Co następne?
Pomysł nr 4 jest dla mnie ciekawy, nigdy o tym nie pomyślałem. Jest naprawdę w pytę.