Wpis z mikrobloga

Dobra wziąłem GPT. Swoją drogą kiedyś słyszałem, że jeśli są dwa dyski tej samej firmy np: SSD Crucial MX500, to można to zoptymalizować i jeszcze przyśpieszyć ich tempo. Wie ktoś coś o czymś takim? :D
RAID0

@Pawlosek: Tak, chyba o to chodzi. To trzeba jakoś skonfigurować, żeby powstał taki efekt? Wiem, że głupie pytanie ale jeśli chodzi o hardware dysków, to kompletnie leżę.

Jeśli chodzi o mój obecny sprzęt to wygląda to tak:
Tak jak napisałem, mam jeden dysk NVME na system + dwa Crucial MX500.
Dobra trochę poczytałem i teraz zastanawiam się czy jest sens robić Raid0 jeśli chodzi o same bezpieczeństwo danych. Hmm, w sumie to są moje pierwsze ssdki, kiedyś miałem tylko HDD i nie za bardzo wiem, czego mogę się spodziewać, aczkolwiek słyszałem, że te cruciale cieszą się dobrą opinią i mają wytrzymalsze kości pamięci MLC
@Yakooo: MX500 to 3d tlc, na mlc mało już co można kupić. raida udostępnia większość modeli płyt głównych - konfigurujesz z poziomu dedykowanego moduły/narzędzia uruchamianego w trakcie uruchamiania komputera. Nie sądzę żeby miało to jakiekolwiek uzasadnienie żeby spinać te ssdki w r0 bo jak sam doczytałeś, w stripe dzielisz dane na n nośników
@Yakooo: Odpowiedz sobie na pytanie - Czy potrzebuję zwiększyć wydajność zapisu/odczytu dla podanych dysków (poprawi to moje codzienne życie) mimo zwiększonej możliwości utraty danych? Jeśli tak to działasz.