Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo znalazłem przepis na saison 16 blg na 10l piwa (ja planuję zrobić 20 wiec x2):
- Strzegom pilzneński - 2,3 kg
- Strzegom słód pszeniczny - 0,3 kg
- Strzegom monachijski I - 0,3 kg
- Weyermann zakwaszający - 0,1kg
- chmiel aromatyczny perle - 10g
- chmiel aromatyczny fuggle - 10g

1)co sądzicie o tym przepisie, jest ok, zmienić coś, dodać coś? (to moja druga Warka ale całkiem sobie radze w "kuchni")?
2) czym zastąpić chmiel perle (w sklepie stacjonarnym, a tam chce kupić, żeby mieć na weekend nie ma go), dostępne chmiele tu: chmiele?
3)jakie drożdże?
z góry dzięki za pomoc
  • 5
  • Odpowiedz
@karolhh: no niby lepsze, trochę więcej zachodu (chociaż sam zrobiłem kilka warek bez startera), ale suche też dają radę. Z tego co pamiętam ja do saisona wrzuciłem t-58 i byłem bardzo zadowolony, super odfermentowały i dało ciekawy przyprawowy aromat.
Z płynnych wiem, że dużo ludzi poleca FM21
  • Odpowiedz
@karolhh ja bym zredukował monacha do ~5% ale to osobiste preferencje, z 10% też będzie spoko.
Chmiel - coś szlachetnego czyli Hallertau, Saaz, Tettnager.
Drożdże - nie bierz suchych, kwestia dyskusyjna ale imo nie zrobisz dobrego saisona na sucharach. Z Fm21 nie korzystałem, ale dużo ludzi poleca i to najtańsze płynne do saisona.
  • Odpowiedz