Wpis z mikrobloga

Ma chwilę obecną prawie 700 wykopow i 17 zakopow i zachwyt nad urywkiem wykładu Wolniewicza na temat kompromisu aborcyjnego czyli uwzględniającego trzy przypadki przez większość użytkowników.

https://www.wykop.pl/link/5761367/comment/83370875/#comment-83370875

Czyli wychodzi na to że większość chce tego zdrowego kompromisu aborcyjnego o którym mówi Konfederacja.

I teraz pytanie - czy żyjemy w kraju totalnych przygłupów czy coś wam dosypują do wody lub jedzenia?

Ja nie jestem w stanie tego pojąć.

Ja tez ten kompromis uważam za zdrowy jak i większość prawicy - stąd właśnie trzeba wykluczyć eugenikę oraz aborcję na życzenie pod jakimstam przesłankami a nie faktami. TK ograniczając aborcję o przesłanki eugenicznej zbliżył się dokładnie do tego kompromisu przesuwając go z lewej strony na środek. Więc o co w końcu wykopkom chodzi?

#kondeferacja #4konserwy #aborcja #neuropa
  • 24
@Kaczypawlak: no trzy konkretne przypadki - zagrozenie życia matki, nieodwracalne uszkodzenie płodu oraz gwałt.

Przynajmniej w dwóch z trzech przypadków nie ma nawet o tym dyskusji w przypadku nawet RN by tak nie było.

To ten kompromis. No i super - mi się podoba.

No i gdzie tu eugenika lub aborcja na życzenie w oparciu o przesłanki? Chyba wszyscy powinni być w takim razie zadowoleni skoro są zachwyceni tym wykładem.

BTW
@Mirrak: dla ciebie nie ma a taki Marek Jurek powie że nie ma powodu by wyskrobywac dzieci z brzucha obojętnie w jakim przypadku.

No i jest słowo przeciwko słowu bez żadnych argumentów. Twoja opinia jest tak samo ważna i istotna jak opinia Marka Jurka. Czyli bez żadnych argumentów i konkluzji nie jest zupełnie istotna.
@ArpeggiaVibration:
brak świadomości, mózgu, odczuwania bólu, brak doświadczenia życiowego nie czyni z płodu osoby.

I nie, jak 3 miesięczny płód wyjmiesz z brzucha to nie przeżyje w warunkach zewnętrznych.
@Mirrak: nie możesz tego stwierdzić że nie ma świadomości i nie odczuwa bólu - nie mamy takich narzędzi

Poza tym płód ma mózg

Następna sprawa ja pisze o człowieku a nie osobie. Płód czy zarodek nadal jest człowiekiem genetycznie jak i można powiedziec że żyje bo wskazuje na to chociażby aktywność komórkowa.

No i dlaczego brak świadomości lub możliwości odczuwania bólu równa się od razu że nie jesteś człowiekiem. Od groma
No i dlaczego brak świadomości lub możliwości odczuwania bólu równa się od razu że nie jesteś człowiekiem

@ArpeggiaVibration:

bo człowiek odczuwa ból i ma świadomość, plus ma też inne rzeczy, których płód nie posiada.
@Mirrak: tak ale nie odniosłeś się do wszystkich punktów

Płód czy zarodek nadal jest człowiekiem genetycznie jak i można powiedziec że żyje bo wskazuje na to chociażby aktywność komórkowa. Ergo zakańczając to życie wg twojego widzimisię zakanczasz de facto życie człowieka.
Ergo zakańczając to życie wg twojego widzimisię zakanczasz de facto życie człowieka.

@ArpeggiaVibration:

Kłamstwo, zakończę życie płodu co jest jak najbardziej ok w kontrze do w pełni wykształconego życia kobiety.
@Mirrak: nowotwor nie jest genetycznie człowiekiem i nie jest samodzielnym organizmem - i nie można zakończyć jego życia bo nic z niego nie powstanie a człowiek w stadium plodu rozpoczął już swoje życie które się zakancza sztucznie.

To że człowiek potrzebuje matki w pierwszych miesiącach swojego życia czy jako inkubatora czy jako żywiciela i opiekuna nie czyni z niego nowotworu. Możesz również dobrze napisać że bez rodziców dziecko się nie wyżywi
nowotwor nie jest genetycznie człowiekiem i nie jest samodzielnym organizmem

@ArpeggiaVibration:

Jest genetycznie człowiekiem idąc twoim tokiem rozumowania.

,,To że człowiek potrzebuje matki w pierwszych miesiącach swojego życia czy jako inkubatora czy jako żywiciela i opiekuna nie czyni z niego nowotworu,,

Nigdzie nie twierdzę że czyni.

,,Mam wrażenie że chcesz naginać prawdę bo jesteś antynatalistą

,,

Nie, jestem po prostu racjonalnym człowiekiem który nie lub pseudo nauki wynikającej z religii i
źródło: comment_160397402684lB3D1DnX6j86WMilFLxq.jpg