Wpis z mikrobloga

Cześć.
Pytanie chyba do #programowanie #informatyka #datascience.
Chciałbym się uczyć data science, machine learning, może jakis BA. Od czego zacząć? Jakieś kursy czy blogi czy coś co pomoże na start? coś tam w necie szukałem, ale nie bardzo wiem od czego zacząć, bo trochę tego sporo.
Może na start hobbystycznie, zobaczylbym czy mi się to podoba, a może docelowo za kilka miesięcy bym się na to przebranżowił? Cięzko w czymś takim dostać prace?
Ktoś poratuje i pomoże? Może być też priv :D
  • 7
@peoplearestrange: Tak Business Analysis. No póki co nie bardzo mam rozeznanie. Z racji tego, że moja branża za bardzo rozwojowa nie jest, szukam czegoś bardziej z możliwościami :D I tak padło na to DS bo w sumie mi się podoba. Tak jak wspomniałem na razie hobbystycznie, chciałbym zobaczyć czy siedzenie i klepanie w kąkuter może mi sie spodobać. Jak tak to może kiedyś sprobował bym sił w pracy :D Dzięki !
@zwarcin: stety/niestety DS/ML to wyzsza polka jezeli chodzi o abstrakcyjnosc pracy, bez wzgledu na wszystkie memy o tym, ze np ML to masa ifów. Lepiej by bylo juz pchac sie w tego BA bo to imo szybciej osiagalne w twoim przypadku, choc tu glownie licza sie lata doswiadczenia ( ͡° ʖ̯ ͡°). A do DS to najczesciej ludzie trafiaja pierw z jakiegos DA (Data analysis), jezeli nie
@peoplearestrange: z tego co wiem to DA też trzeba umieć R albo Pythona, więc to w sumie i tak na start będzie się pokrywało. Najpierw muszę zobaczyć czy takie coś będzie mi pasować, a zacząć od nauki takiego Pythona to też jest jakiś pomysł :D R coś tam kiedyś liznąłem, zobaczę jak wygląda Python :D