Wpis z mikrobloga

https://www.morele.net/inventory/info/aeef2a02/

Drogie wykopowe jełopy,
upgrade'uję sobie kompa po długim czasie więc trochę wypadłem z wprawy. Po wstępnym researchu zdecydowałem, że:
- ten procesor zamiast ryzena 5 3600 ze względu na ilość rdzeni, a będę streamował, programował i grał, więc typowy multitasking
- mam problem z wyborem karty graficzej, trochę słabo stoję z budżetem więc myślę nad zamianą rtx 2060 na gtx 1660 Super, proszę o opinie/alternatywy
- chłodzenie: czy fortis 3 wystarcza? Procesor chciałbym trochę podkręcić.
- dopłaciłem do tej płyty głównej bo tak polecali na reddit'cie, że niby jest to MOBO typowo pod 'gejming', mocniejsze niż zwykły B450-A
- ram, ram. Albo będzie zepsuty, albo nie, loteria.
- Odnośnie dysku HDD, do toshiby jestem zrażony bo kiedyś oddałem ich dysk na gwarancję już po 3 miesiącach, natomiast barracuda trzyma do tej pory, ale jestem otwarty na inne opcje.
- na tych dyskach SSD M.2 to ja się nie znam, dla mnie to kompletna nowość to nie wiem, sugerowałem się ilością opinii i niską ceną
- zasilacz i obudowa: myślę że niczego lepszego nie znajdę.
Co zmienić? Może coś nie gra ze sobą? Dzięki z góry.

#purepc #pcmasterrace #komputery #amd #skladamkomputer #morele #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sidhellfire: Tak się patrzę, czemu w komentarzach taka agresja i niechęć do autora a potem zwróciłem szczególną uwagę na powitanie.

Powiem wam, że nawet się nie wzruszyłem ;D

Tak btw co do
  • Odpowiedz
  • 0
@Drace1337 Zen+ kompletnie nieopłacalny jak za rogiem zen3 plus płyta do zmiany na b550. Albo platforma na Intelu 10400. Zamiast HDD to weź 2 drugi ssd na sata3. Hdd obecnie to jako forma backupu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@maniek50005: @Drace1337: procesor bierz r5 3600 niby 2 rdzenie mniej ale nadal da rade na spokojnie streamować, w dodatku jak chcesz go podkręcić to IMO bierz fortisa 3. A grafika okej jak niezamierzasz odpalać rt.
  • Odpowiedz
  • 1
@Drace1337 No przecież napisałem ( ͡ ͜ʖ ͡). Masz tam też lepszą sekcję zasilania, czasem kodek dźwięku lepszy. No chyba, że kupujesz raz teraz i zapominasz ale i tak b450 to imo obecnie już prawie przeżytek jak są 2 lepsze chipsety.
  • Odpowiedz
@Drace1337: Karta Gigabyte niestety mocno się grzeje pod obciążeniem nawet ponad 80 stopni co już jest niedopuszczalne. Dlatego też jest tak tania. Wziąłbym ja w połączeniu z jakąś bardzo przewiewną obudową, wybrana przez ciebie raczej będzie ją grzać.
  • Odpowiedz