Wpis z mikrobloga

Pytanie, może głupie może mądre. Czy skrzynka natynkowa do rozdzielacza podłogówki powinna być zamontowana przed czy po wylewkach? Na mój "chłopski" rozum chyba przed żeby nie było sytuacji że później wylewka będzie za wysoko i nie uda się w ogóle założyć skrzynki? Z drugiej strony jak będzie założona przed wylewką to wylewka nie dojdzie "za skrzynkę". Co myślicie?

#budujzwykopem #ogrzewanie
  • 9
  • Odpowiedz
@Rst00: ja miałem zakładane po wylewkach, wcześniej tylko zaczopowane rurki powystawiali, później poodcinali końcówki dostosowując długość i zamontowali rozdzielacz i skrzynkę.
  • Odpowiedz
@Andi129: hmm, no u mnie już zamontowali "tył" skrzynki i cały rozdzielacz ale po prostu obudowę odłożyli obok. No chyba że wzięli juz pod uwagę wysokość wylewek co do centymetra.
  • Odpowiedz
@Rst00: a to nie wiem, u mnie rozłożyli podlogówke a kotłownie i resztę przyjechali robić po wylewkach, na logikę to chyba się tak robi bo i tak przed wylewkami nie wstawiliby pieca...
  • Odpowiedz
@Andi129: nie wiem czy to standard bo na YT wszędzie jak oglądałem jak się robi podłogówkę to każdy od razu podpinał pod rozdzielacz wszystkie pętle, no a żeby móc zamontować rozdzielacz to musi być tył od skrzynki też już zamontowany.
  • Odpowiedz
@Andi129: już się dowiedziałem od wykonawcy. Tam skrzynka ma jeszcze możliwość regulacji na "motylkach" więc można spokojnie po posadzkach zamontować skrzynkę. Trzeba tylko mniej więcej zamontować dobrze a później jest to do regulacji. Podobno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Rst00: przyjrzałem się swojej skrzynce i jest jak mówił tylko u mnie nie ma "motylków" tylko podłużny otwór w skrzynce, znaczy poziom posadzki i tak na pewno masz wyznaczony, inaczej nie zamontowalbys okien, na tej regulacji jest jakieś 4cm więc spokojnie da się to ogarnąć, co do samej zasady wydaje mi się że przy rozwiązaniu zastosowanym u mnie łatwiej gością od posadzki zalać to na równo, nie wiem jak oni tam
  • Odpowiedz
@Rst00: skrzynkę można zamontować przed i po wylewkach cześć ma regulacje inne nie maja ale jest bez znaczenia 1cm w ta czy w tamtą :] Osobiście lepiej mieć rozdzielacz zamontowany przed wylewka i wszystko spięte bo wtedy łatwiej się sekcje podpina do rozdzielacza i można zostawić podłogówkę na ciśnieniu podczas zalewania (wtedy jeśli dojdzie do uszkodzenia można łatwo namierzyć problem) oraz można przeprowadzić próby szczelności czy niema uszkodzenia przy montażu.
  • Odpowiedz
@marcin-el-mops: może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Generalnie mam plecy oraz sam rozdzielacz z rurkami zamontowany i spięty. Chodziło mi o samą "skrzynkę", która jest montowana na takie motylki do tych "pleców" gdzie jest rozdzielacz :)
  • Odpowiedz