Wpis z mikrobloga

@logar: jestem ciekaw bo ja nic nie znalazłem ciekawego, prócz zrzucenia obrazu karty pamięci. problem w tym ze taki obraz waży tyle co karta pamięci nawet te puste partycje.
jestem ciekaw bo ja nic nie znalazłem ciekawego, prócz zrzucenia obrazu karty pamięci. problem w tym ze taki obraz waży tyle co karta pamięci nawet te puste partycje.

@daczka92: O kompresji nie słyszał? xD Zwykłe dd przepuścić przez zstd i masz obraz pomniejszony o powtarzające się dane i pustą przestrzeń.

@logar: Normalnie bym powiedział, że snapy w lvm albo w btrfs ale to raspberry pi i pewnie karta nie wyrobi.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kryspin013: ale nie chodzi mi o przechowywanie tylko o długość procesu. Ja mam sporo miejsca ale jak mam w jednej malinie 32gb kartę a w drugiej mam boot z ssd256 to słabo tak za każdym razem jak ma jednak tworzyć całość obrazu
ale nie chodzi mi o przechowywanie tylko o długość procesu. Ja mam sporo miejsca ale jak mam w jednej malinie 32gb kartę a w drugiej mam boot z ssd256 to słabo tak za każdym razem jak ma jednak tworzyć całość obrazu

@daczka92: przeczytaj co opu odpisałem tam wyzej. Możesz robić backup plików bez partycji. Wystarczy, że zachowasz sobie uprawnienia. Możesz wtedy odtworzyć system niezależnie od rozkładu partycji.

Opisany jest tam wbudowany
@Kryspin013: Akceptujesz backcup na uruchomionym systemie czy lepiej położyć? Gdzieś na stacku czytałem, że dd nie lubi jak pliki zmieniają się podczas operacji kopiowania.
Akceptujesz backcup na uruchomionym systemie czy lepiej położyć?

@logar: zależy co backupujesz ale ogólnie raczej lepiej położyć (backup plików). A przy dd jak masz partycje podmontowane jako rw to lepiej nigdy nie robić backupu.
@Kryspin013: @daczka92: @To_ja_moze_pozamiatam:
Pobawiłem się trochę i po odpaleniu:
sudo dd bs=4M status=progress if=/dev/mmcblk0 | gzip > /media/pi/BACKUPUSB/backup_01.img.gz

wyszedł skompresowany plik 5GB. Używam kart 32GB. Czysty Raspbian wstępnie skonfigurowany z Apachem (wiec większość karty pusta).

Jeszcze muszę sprawdzić czy backup działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ostatnio tak sobie namieszałem, że musiałem odtworzyć wszystko od zera

@logar: poza backupem dobrze sprawdza się trzymanie plików konfiguracyjnych i /etc w gicie. Widzisz wtedy całą historię zmian i szybciej możesz przywrócić poprzednią wersję niż poprzez odtwarzanie obrazu.
@przekliniak: O, ciekawa opcja z wrzucaniem tego do gita. To byłoby też dobre przy moim pomyśle, aby stworzyć sobie skrypcik, który poleci po kolei z instalacją wszystkich moich potrzebnych zabawek po postawieniu systemu na nowo.

@Kryspin013: Tak, biorę to pod uwagę. Bedę robił off-lineowo backupy przy dużych zmianach. Tak na co dzień to trochę nie chce mi się za każdym razem wyciągać karty z RPi i podpinać po lapka.
Tak, biorę to pod uwagę. Bedę robił off-lineowo backupy przy dużych zmianach. Tak na co dzień to trochę nie chce mi się za każdym razem wyciągać karty z RPi i podpinać po lapka.

@logar: Ale pisałem ci, że nie musisz. Możesz robić backup plików z głównej partycji na żywo.
skrypcik, który poleci po kolei z instalacją wszystkich moich potrzebnych zabawek po postawieniu systemu na nowo

@logar: jak Ci się chce, to możesz użyć Ansible lub podobnego narzędzia do konfiguracji systemu, instalowania pakietów i wykonywania poleceń. W ten sposób możesz nawet pominąć backup, bo po prostu odpalisz skrypt i skonfigurujesz cały system.