Aktywne Wpisy
Ksiega_dusz +39
Zmieniłem w tamtym roku. Zarabiam 19k brutto z hakiem i ogólnie wypłata co miesiąc była w miarę stabilna. Wychodziło 13k netto. Dzisiaj dostałem wypłatę o 3500 zł mniejszą. To dość sporo. Zapytałem się HRów o co chodzi i odpisali mi, że przekroczyłem próg podatkowy i pobierają mi zaliczkę na podatek w wysokości 32%.
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
wykop +56
Nowość - obserwowanie dyskusji na Wykopie (ツ)
Od teraz możecie obserwować konkretne dyskusje i otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach w wybranych przez siebie wątkach. Dzięki temu zawsze będziecie na bieżąco i nigdy nie przegapicie interesujących Was rozmów!
Obserwowanie dyskusji jest proste i dostępne bezpośrednio z poziomu każdej dyskusji, zarówno w znaleziskach, jak i przy wpisach. Wystarczy jedno kliknięcie, aby otrzymywać powiadomienia o wszystkich nowych komentarzach w wątku. Powiadomienia wyświetlimy na górnej belce serwisu, tak aby zawsze były pod ręką, widoczne od razu po zalogowaniu. Wszystkie swoje obserwowane dyskusje możecie łatwo przeglądać w zakładce Obserwowane - to miejsce, gdzie znajdziecie wszystkie śledzone przez Was wątki w jednym miejscu, co ułatwia śledzenie i uczestniczenie w obserwowanych rozmowach.
Domyślne
Od teraz możecie obserwować konkretne dyskusje i otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach w wybranych przez siebie wątkach. Dzięki temu zawsze będziecie na bieżąco i nigdy nie przegapicie interesujących Was rozmów!
Obserwowanie dyskusji jest proste i dostępne bezpośrednio z poziomu każdej dyskusji, zarówno w znaleziskach, jak i przy wpisach. Wystarczy jedno kliknięcie, aby otrzymywać powiadomienia o wszystkich nowych komentarzach w wątku. Powiadomienia wyświetlimy na górnej belce serwisu, tak aby zawsze były pod ręką, widoczne od razu po zalogowaniu. Wszystkie swoje obserwowane dyskusje możecie łatwo przeglądać w zakładce Obserwowane - to miejsce, gdzie znajdziecie wszystkie śledzone przez Was wątki w jednym miejscu, co ułatwia śledzenie i uczestniczenie w obserwowanych rozmowach.
Domyślne
Tytuł: Wierzyliśmy jak nikt
Autor: Rebecca Makkai
Gatunek: literatura piękna
ISBN: 9788366517585
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
Powieść rozgrywa się w dwóch przestrzeniach czasowych - w latach 80. w Chicago, podczas epidemii AIDS, i w roku 2015 we Francji. Jedna część składa się z fabularyzowanego reportażu dotyczącego życia homoseksualnej społeczności w tym trudnym dla niej czasie, a w innej części opowiedziana jest dalsza historia kobiety, która przeżyła śmierć swoich przyjaciół w tamtym okresie.
Nawet jeśli ten opis niekoniecznie was zainteresował, ale nie odrzucił, to warto przyjrzeć się tej pozycji. Jej największym atutem jest to, że jest fantastycznie napisana. Mało brakowało, a skończyłabym ją w dwa dni, a ma ponad 600 stron.
Dwie gwiazdki odejmuję za to, że po recenzjach spodziewałam się, że wzbudzi we mnie więcej emocji. Trudno było mi jednak współczuć bohaterom, których wiedza była znikoma, którzy sami prowokowali swoje problemy, i którzy zrzucali całą winę na system, na rząd, na opiekę medyczną, a nigdy sami nie widzieli w tym własnego udziału.
Domyślam się, że szczególnie ostatnie sceny mogły być dla niektórych wzruszające, ale dla mnie były po prostu oczywistą konsekwencją działania, które bardzo mnie zirytowało
Mimo wszystko polecam
Wpis dodano za pomocą strony: https://bookmeter.ct8.pl
#bookmeter