Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KolczyQ: No bo np. nie zawsze dostają high speed, a niektórzy uważają, że to high speed to 250 i potem dopiero ile fabryka dała. No więc wygląda to tak, że niektórzy po starcie lecą te 270-300 GS, a niektórzy 250-255 i nagle potem 350. Robi to bałagan w TMA jak jest większy ruch. Inna sprawa to zwalnianie do zniżania, co pogarsza jego rate. No i trzecia sprawa, która jest pewną niezręcznością.
  • 1
@MostlyRenegade: Mogę się tylko domyślać, że chodzi o to żeby łatwiej było świadczyć kontrolę proceduralną, a teraz takiej potrzeby nie ma, bo są urządzenia dozorowania (nota bene - z kilkoma wyjątkami w przypadku Polski). Natomiast nie daję głowy, że to o to chodziło.
Cała masa pilotów nie zorientowała się, że od jakichś 10 lat nie ma ograniczenia prędkości dla IFR do 250 kias poniżej 10 000 stóp w klasie C.

@PositiveRate: To też kwestia procedur wewnątrz linii, w SOPie do którego mam dostęp w procedurach wznoszenia jest punkt rekomendujący 250kt, ponoć zamysł tego był taki, żeby zminimalizować skutki ewentualnych zderzeń z ptakami. "Below FL100/10 000 ft, 250 kts is recommended climb speed, the use
  • 0
@Alieno: @KolczyQ: Samoloty są pod względem wytrzymałości ograniczane IAS i liczbą macha, a tylko ta pierwsza ma realne znaczenie na tych wysokościach i dla samolotu komunikacyjnego praktycznie zawsze będzie większa niż 250 IAS. Gęstość to tam chu. Ciśnienie ftw.
  • 0
@boeing_boeing: Kontroler ma pełną władzę nad tym czy zwalnia załogę z ograniczeń STAR/SID czy nie. Więc może mu zależeć nad tym żeby samolot jak najszybciej podleciał albo odleciał czy żeby miał jak największy descend rate, czemu służy duży IAS. Także nadal nie zmienia to faktu, że te 270 kts może się gdzieniegdzie przydać i warto żeby załoga to wiedziała.
  • 0
@boeing_boeing: Miałem tam głównie na myśli SID, a np. w Warszawie takich ograniczeń nie ma. Są tylko co do wysokości. Dlatego głupio jednak mówić o no speed restrictions. Podobnie się ma sprawa do wektorowania czy do DCT (chociaż są tacy co uważają, że to też wektorowania).
  • 0
@boeing_boeing: Zapomniałem o OLILA. Fakt.

Co do DCT to miałem na myśli, że nie jest jasne czy dawanie skróta w ramach STAR czy SID to wektorowanie czy nie. A z tym wiąże się chociażby odpowiedzialność za zapewnienie przewyższenia.
@PositiveRate: Na wznoszeniu do setki trzymamy 250 zeby był większy rate miedzy innymi po to zeby pokład puscic szybko do pracy bo dopiero na 100 mozemy wylaczyc sygnalizacje pasów, jak przekroczymy 100 to wtedy rozpędzamy, a co za tym idzie rate spada. W drugą strone w PL gonimy do 100 290kts, ponizej 100 280 ze wzgledu na ograniczenie 300kts ponizej 8000ft (takie ograniczenie ma embraer, a przy tubulentym powietrzu lepiej miec