Wpis z mikrobloga

@janushek Czekam niecierpliwie aż podadzą finalną cenę dla PL. No i ciekaw jestem - ten dysk o pojemności 8XX GB jest już pewny?
Fanbojem nie jestem (ani MS, ani Sony) ale jako pierwszy z next-genów kupię chyba PS5. W poprzedniej generacji pierwszy kupiłem XOX i trochę żałowałem w momencie, gdy rok później dokupiłem PS4 Pro. No i jednak te exy okazały się faktycznie mega. Na tyle, że drugi raz z tym doświadczeniem
@ajgoron: nie wiem, jedni mówili że dzięki dyskowi będzie lepsza kompresja a inni że gry będą jeszcze większe
Dobrze że gry z PS4 można trzymać na zewnętrznym HDD tylko wtedy chyba można zapomnieć o bajerach typu szybsze ładowanie
@ajgoron: Gry przy takiej samej wadze będą mogły mieć dużo lepszej jakości assety, po pierwsze odpada konieczność duplikowania danych żeby głowica nie musiała #!$%@?ć po całym talerzu, po drugie dzięki większej mocy obliczeniowej można zastosować bardziej agresywną kompresję
@Dave987654321: No to na pewno. Z pewnością gdyby obecne gry były robione z myślą o dyskach ssd (PS4 i XO) to zajmowałyby dużo mniej miejsca. Sporo zajmuje też duplikowanie assetów. Z resztą widać było ile można zyskać miejsca na przykładzie Days Gone - przy którejś tam aktualizacji gra zeszczuplała o 20 GB (trzeba było przeinstalować, żeby "odzyskać" miejsce). Gdyby była robiona z myślą o dysku SSD to pewnie sporo mniej i