Wpis z mikrobloga

Masz hajs, to rób. Inwestycja w siebie, to najlepsza inwestycja. Miej na uwadze, że dużo możesz sam wyciągnąć z różnych tutoriali na yt
  • Odpowiedz
@stulejan_perspective: tzn zmienić na co? na technologa? obecnie kiepski czas na zmianę pracy, kursy warto robić, ale przekalkuluj lepiej to sobie. Też kiedyś robiłem różnego rodzaju kursy i żałuję straconej kasy, zazwyczaj na takich kursach ludzie je prowadzący mają nikłą wiedzę praktyczną. Zmień pracę na lepszą i naucz się w niej wszystkiego sam z pomocą kolegów, tak jest rozsądniej. Jakie zarobki na CNC obecnie?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Perdition: nie mam wyższego wykształcenia więc technolog odpada. Bardziej myślałem o ustawiaczu, bo aktualna praca jako "operator" lasera CNC to właściwie "załóż i ściągnij" detal przez 8 godzin jak robot. Zanim usral się boeing i walnął koronawirus pracowałem przy spokojnej produkcji która polegała na ustawieniu sobie maszyny i pilnowania stabilności wymiarów robiąc korekty. Czyli odzwyczaiłem się od zaiwaniania jednym słowem ;) w nowej pracy przy 4 brygadach płacą ok 3700 netto
  • Odpowiedz
@stulejan_perspective: żaden kurs czy to cnc, cad, cam nie jest warty ani złotówki. A już szczególnie ten podany przez Ciebie, bardzo rzadko wykorzystuje się CAMa od Solidworksa. Popularne i wykorzystywane CAMy to Mastercam, Edgecam, Siemens NX (to w sumie jest taki kombajn CAE) czy nawet Powermill. Tak czy inaczej to wszystko są tylko i wyłącznie narzędzia, które pomagają wykonać detal. Tylko tyle i aż tyle.

Możesz być wyszkolony z rysowania w
  • Odpowiedz
@waskizlo: Mi chodzi o to żeby to w CV ładnie wyglądało bo raczej ogarniam że w 5 dni to się niczego konkretnego nie nauczę. Na pierwszą pracę CNC przyjeli mnie "na pałę" do przyuczenia, kompletnie bez żadnej wiedzy i i bez znajomości rysunku technicznego. Nauczyłem się obsługiwać szlifierkę z Sinumerikiem i drążarki na tyle żeby utrzymywać wymiary i ustawić maszynę od od zera po postoju (ale bez przezbrojenia). No i rysunek
  • Odpowiedz
@stulejan_perspective: zmień pracę, w Poznaniu jest pełno małych zakładów typu narzędziownie z jednostkową produkcją, płacą ponad 3 koła i to nie za 4-brygadówkę. Nauczysz się programować, i z tym wpisem zawojujesz większość firm. Nie rób kursu, nie warto, stracony czas i pieniądze a potem i tak będziesz musiał zrobić tak jak pisałem wcześniej.
  • Odpowiedz