Wpis z mikrobloga

Mam kłopot. Firma do której zwróciłem się z informacją, że ich produkt nie działa nadal i to nawet po naprawie gwarancyjnej zdecydowała mi się wysłać nowy produkt z Australii. Jest to mikrofon. I teraz firma kurierska za nic w świecie nie chce mi wydać przesyłki, notorycznie straszy mnie jakimiś kosztami. A to dodatkowy koszt za przechowywanie przesyłki liczony od 4 dnia gdy do nich przyszła (a mamy już chyba dwunasty), a to każe mi płacić za KOSZTY TRANSPORTU, a to każe mi płacić podatek VAT przed dostarczeniem. Informowali mnie także, że nie otrzymali od nadawcy paczki poprawnej faktury i to ja będę obciążony kosztami. Dodatkowo DWUKROTNIE informowała mnie firma z Australii, że wysłała już kurierom poprawioną fakturę a ci twierdzą że nic do nich nie dotarło. Gdy zaingerowałem i poprosiłem o wysłanie jej trzeci raz (tym razem do mnie) bym ja przekazał ją firmie kurierskiej to znowu odezwali się, że nie ma na niej podanych kosztów transportu z pytaniem czy chce je pokryć. Kontaktowałem się z firmą z Australii która wysłała przesyłkę i oni zapewniają mnie, że nie muszę nic robić i przesyłkę otrzymam. Ale wiem, że tak nie jest.

Czy zawsze to tak wygląda? Czemu firma kurierska odwala mi takie akcje? Ja niczego nawet nie kupowałem, przychodzi do mnie produkt będący wysyłką towaru na gwarancji.

Ktoś może pomóc. Ja się przepycham z nimi już 30 dni a moja paczka stoi w miejscu. Firma kurierska jęczy, że wszystkiego im brakuje i naciąga mnie co chwile na jakieś nowe koszty. A firma, która wysłała paczkę poprzez firmę kurierską zapewnia mnie, że wszystko poprawnie zrobiła i mam dostać przesyłkę. Infomracje pomiędzy oddziałami firmy kurierskiej jak widać nie są w ogóle pzekazywane. Czy mam za to płacić jakiś podatek?

#kurierzy #kurier #pytanie #clo #zakupy #mikrofony
Bunch - Mam kłopot. Firma do której zwróciłem się z informacją, że ich produkt nie dz...

źródło: comment_15983826738xxpZhitjT3w8Hy9VqDmXJ.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • 0
@Bunch Z punktu widzenia odprawy celnej w domyśle koszty ponosi odbiorca towaru. Aby tak nie było to na fakturze musi być dopisane DDP (koszty celne ponosi nadawca). Firma pewnie tego nie dopisała i jest kłopot. To jest wysłane jakas firma kurierska?

Dodatkowo są też jakieś uszlachetniania towaru z tytułu reklamacji, naprawy itd (temat dosyć skomplikowany). Trzeba wiedzieć jak ta firma to wysłali.
  • Odpowiedz