Wpis z mikrobloga

Ukraina już zdjeła kwarantanne polakom?
Mozna bez przeszkód jeździć?

Jeśli tak, to czy w razie czego mozna anulować loty, jakby znowu tą kwarantanne wprowadzili?
W końcu zbliża sie jesień
#ukraina
  • 16
@lastro: Mogą, wprowadzili kwarantannę w sobotnie popołudnie i już od razu obowiązywała, więc tak. Nie mam pojęcia jak jest z biletami, ale raczej nic nie dostaniesz, bo lot się odbędzie, a przecież możesz sobie na miejscu zrobić test PCR i wieczorem lub następnego dnia mieć zdjętą kwarantannę.
@lastro: Niektórzy tu twierdzili, że dało się to zrobić na lotnisku - tego nie wiem. W laboratoriach medycznych jest do zrobienia za 1000-1500 hrywien. Instalujesz aplikację do kwarantanny i po dojechaniu na miejsce się meldujesz i potem wykonujesz polecenia ok. 3 razy dziennie. Oczywiście w tym czasie możesz wyjść z hotelu żeby zrobić sobie test na koronawirusa. Wynik negatywny automatycznie ściąga kwarantannę z aplikacji.
W laboratoriach medycznych jest do zrobienia za 1000-1500 hrywien

@Nemrod: A jesli tego nie zrobie, to co?

Instalujesz aplikację do kwarantanny i po dojechaniu na miejsce się meldujesz i potem wykonujesz polecenia ok. 3 razy dziennie. Oczywiście w tym czasie możesz wyjść z hotelu żeby zrobić sobie test na koronawirusa. Wynik negatywny automatycznie ściąga kwarantannę z aplikacji.

Jakieś #!$%@? to wszystko. Ze niby przyjezdzam na lotnisko. Ide do jakeigos laboratorium. Instaluje
@lastro: Inaczej: jeśli wprowadzą kwarantannę, to musisz przed przekroczeniem granicy zainstalować aplikację. Jeśli nie, to nie, to cię nie wpuszczą - proste. Kwarantanna trwa 14 dni - możesz siedzieć na dupie, nie musisz robić żadnych badań. Jeśli nie chcesz siedzieć, to robisz badanie - podajesz tam numer telefonu na którym masz aplikację i w momencie, kiedy oni dostaną wynik negatywny i wpiszą go do systemu automatycznie ci spadnie kwarantanna z aplikacji.
@lastro: Mnie zmienili z dnia na dzień. Na lotniskach w Kijowie można to zrobić (Boryspol na pewno, w Żulianach dopiero to wprowadzają), w Charkowe i w Odessie. We Lwowie nie pamiętam czy można. Test w laboratoriach nie kosztuje 1000-1500 hrywien, tylko około 2000 przynajmniej (na przykład laboratorium Adonis). Nie zrobią Ci od ręki, musisz ogarnąć sobie termin. Instalowanie aplikacji to jest pic. U nich numerów się nie rejestruje. Podchodzisz do okienka,
@JanuszGrabulon:
Duzo tego #!$%@?. Ale to o czym piszesz to w przypadku gdyby wprowadzili znowu kwarantanne, a bez tego to tylko trzeba to ubezpieczenie pokazać, tak?

I co jesli nie pojade do zadnej kliniki na badania?
@JanuszGrabulon: Znaleźć może nie znajdzie, ale chyba kiedyś zechcesz wyjechać z Ukrainy? To nie jest strefa Schengen, że sobie po prostu autem przejedziesz do Polski w dowolnym miejscu.
@lastro: Pisałem: nie musisz robić żadnych badań - możesz siedzieć na kwarantannie.
@Nemrod no, wyobraź sobie, że wjechałem na Ukrainę, spytałem co zrobić żeby normalnie moc chodzić po ulicy - facet mi odpowiedział że nic, bo i tak nie jestem tu w żaden sposób zarejestrowany. Dojechałem na miejsce, wywaliłem aplikację a potem bez żadnego problemu wyjechałem z Ukrainy i żyję. I nawet w Polsce nie miałem żadnych nieprzyjemności. Ty mówisz o teorii, ja mówię jak to wygląda w praktyce.
@JanuszGrabulon: Ja zaś wjechałem i dopadło mnie trzech żołnierzy zanim dostałem nawet ten talon wjazdowy i bez aplikacji nie przejedziesz. Babka w budce paszportowej sprawdzała apkę i wpisała mój numer do systemu i to działało. Zrobiłem test i mi zdjęli kwarantannę, ale funkcjonowało to zupełnie normalnie. Jedynie jest taki feature, że apka już ma wpisane na stałe, że odrobiłeś kwarantannę, więc jeśli ją znowu wprowadzą, to już mam skończoną :)
Pewnie
@Nemrod wjechałeś lądem czy powietrzem? Bo to, że nie przepuszczą dalej bez zainstalowanej aplikacji to wiem, ale jak Cię już przepuszczą to nawet jeśli ją usuniesz, to co Ci zrobią? I jak sprawdza Twój numer ukraiński, skoro to zazwyczaj zwykłe prepaidy, które możesz zmienić ot tak?
@JanuszGrabulon: Lądem. I od 14 sierpnia znowu nie ma kwarantanny. Możesz sobie zmienić numer, ale babka w budce paszportowej przypisała mi ten numer do paszportu - tego się obawiałem, że przy wyjeździe to może wyskoczyć. A że chcę tam wjeżdżać bez problemu i bez czekania na łaskę albo niełaskę ichniejszej SG, to wolałem to zrobić.