Mam problem by połączyć się z #raspberrypi przez ssh przez internet mobilny z playa/t mobile jako router z telefonu. Kiedy wpisuję dane na karcie pamięci z ssid wifi i hasłem w cmd wpisując komendę arp -a nie widzi mojego rpi. Czytałem, że jest to spowodowane blokowaniem przez operatorów i czy jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu? W domu przez router wifi działa wszystko dobrze
@Kryspin013 robię hot spot z telefonu łączę się z wifi z laptopem i nie mogę się połączyć z rpi przez ssh bo nie znam ip, w cmd wpisując arp -a nie mam widocznego rpi
@Hektar4: Bo nie musi widzieć, operator tu nie ma nic do rzeczy. To nie jest ta warstwa sieciowa w ogóle. Kontrolnie jeszcze raz zapytam: rpi jest również podpięte do tego samego hotspota?
arp -a nie widzi mojego rpi.
Puść nmapa na całą sieć lokalną, jak rpi jest w sieci to znajdziesz.
@Hektar4: Najlepiej jakbyś miał możliwość połączyć monitor o zobaczyć jakie ip dostałeś. Jeśli nie, bez problemu połączysz się po nazwie "raspberrypi" np. w putty (nie pamiętam czy w CMD też działa, ale na 90% tak).
#internet #internetmobilny #raspberry
@Hektar4: Bo nie musi widzieć, operator tu nie ma nic do rzeczy. To nie jest ta warstwa sieciowa w ogóle. Kontrolnie jeszcze raz zapytam: rpi jest również podpięte do tego samego hotspota?
Puść nmapa na całą sieć lokalną, jak rpi jest w sieci to znajdziesz.