Wpis z mikrobloga

Mam problem, mam w domu piec do grzania domu oraz wody na drewno, chce do niego dołożyć piec gazowy jako "wspomagacz" do grzania mieszkania jak i wody, mniejsza z ogrzewaniem mieszkania bo to jest wszystko załatwione.

Problem jest natomiast z ciepłą wodą, myśleliśmy żeby wylot z bojlera z ciepłą wodą (nagrzewanego z pieca węglowego) podłączyć jako wejście do pieca gazowego. Aby gdy woda leci ciepła woda z bojlera piec gazowy jej nie podgrzewał ( na wejście dostanie ciepłą wodę). A gdy w bojlerze będzie zimna woda bo w piecu się nie pali, to żeby piec gazowy ją podgrzał.

Natomiast Pan fachowiec mówi żeby tak nie robić, bo nie wie jak się zachowa czujnik temperatury na piecu i czy nie będzie głupiał, jednocześnie przyznając, że on tak nigdy nie robił nikomu i odradza ( skoro nigdy nie robił to skąd wie ? XD). I polecił aby jako zasilanie do pieca dać zimna wodę i zamontować zawory, aby ciepła woda była z piecyka albo z bojlera.

Czy fachowiec ma racje, czy może można połączyć to szeregowo (tak jak na rysunku)? Bo wg mnie piec gazowy mający ustawione grzanie wody do 50 stopni w momencie gdy otrzyma wodę np 60 stopni powinien się nie uruchomić (fachowiec mówi że piec może sie wtedy pogubić).

#piec #ogrzewanie #woda #hydraulika #dom #budowadomu #piecgazowy #budownictwo
Nullek - Mam problem, mam w domu piec do grzania domu oraz wody na drewno, chce do ni...

źródło: comment_1596105360pUA4tAsENfooecu3WCXDy6.jpg

Pobierz
  • 10
@Nullek: Różne modele kotłów gazowych mogą różnie działać. Jakbyś podał model kotła gazowego to by nie trzeba używać szklanej kuli... Szukałeś do tego kotła DTRki? Co pisze w instrukcji? Dzwoniłes do serwisu tego producenta?
@kopyrta: instalator w ogóle nie patrzył, tylko pobieżnie popatrzył naocznie i tyle bez zagłębienia się w szczegóły ani manual. Ja przeglądłem pobieżnie ale jednoznacznej informacji też nie znalazłem. A ty nie możesz po prostu powiedzieć, tylko jakaś zabawa w kotka i myszkę?
@kopyrta: instalator tylko przyjechał i popatrzył i pogadał co jak robić, a sam tego nie będzie zakładać.
No właśnie czytałem ten podpunkt i wynika z niego że można