@Owocnik: Effeuno wersja wyższa. I są 2 problemy, bo kamień się nie nadaje do neapolitany, a i grzałka jest trochę za wysoko. No ale to jest kompromis, bo to będzie jedyny piekarnik w mieszkaniu ¯\_(ツ)_/¯ Mimo to od dwóch tygodni poszło z 25 placków xD
@farmaceut: A no tak. W piekarniku w funkcji grill jak najblizesz grzałki. Rozgrzany na maksa, kamień nagrzany 45min minimum. Najtańszy kamień to granit z Casto za 10zl. Wtedy około 4-5min. Jest opcja na taką z blaszki, wtedy przepis na KMP.
21h w lodówce, 3h jako kulka i 7h w temperaturze 21,37 Celsjusza xD
#pizza #gotujzwykopem
Mimo to od dwóch tygodni poszło z 25 placków xD
Wyglada kox
1kg mąki. 600g wody. 24g Soli. Świeże drożdże 1g (gdzieś kawałek wielkości monety 1gr,troche więcej niż ziarenko grochu, no mały kawałek xD). Wystarczy na 6 średnich placków.
Woda z lodówki dodajesz drożdże, dajesz 1/3 mąki, mieszasz 5min. Dajesz 1/3 mąki, mieszasz 5min,dodajesz sól, chwilę mieszasz i dodajesz resztę mąki.
Wyrabiasz min. 15min.
Szczelny pojemnik i ciasto na 4-6h w temp. Pokojowej. Potem lodówka na min. 12h i potem min
A jak piekłes?
W piekarniku w funkcji grill jak najblizesz grzałki. Rozgrzany na maksa, kamień nagrzany 45min minimum. Najtańszy kamień to granit z Casto za 10zl. Wtedy około 4-5min.
Jest opcja na taką z blaszki, wtedy przepis na KMP.