#anonimowemirkowyznania Zauważyłem że w dzisiejszym społeczeństwie jest spora akceptacja dla gejów (i słusznie). Nie mówię tu koniecznie o marszach, działaniach edukacyjnych ale raczej o samym fakcie bycia gejem. "Nikomu nie szkodzą, to co ja mam do tego co robią w domu". Jednocześnie sporo tych samych osób uważa wszelkiej maści osoby typu transgender (w to wliczam zarówno transseksualistów, jak i transwestytów) za zboczeńców i wariatów, których należy zamknąć w psychiatryku. Chciałbym zapytać, czemu niektórych tak to boli, że ktoś się lubi przebrać za osobę przeciwnej płci? Co jest konkretnie złego w tym, że ktoś płci męskiej, założy sukienkę? Nie rozumiem, czemu jest to tak stygmatyzowane. Ok. Możesz się do mnie zwracać według mojej płci biologicznej, które są dwie. Nie twierdzę, że jestem kobietą, choć lubię tak o sobie myśleć. Ale czemu od razu ktoś wyzywa mnie od wariatów, uważa, że należy mnie przymusowo leczyć psychicznie? Dlaczego mam walczyć z wewnętrzną potrzebą ubrania się tak jak mi się podoba, bo ktoś uznaje, że "facet ma robić tak i tak"? Dlaczego kobieta może chodzić w spodniach, mieć krótkie włosy, mieć męskie zainteresowania, ale w drugą stronę już nie? Dlaczego niektóra cześć społeczeństwa chce narzucić innej części społeczeństwa takie hipokryzyjne zasady? Dlaczego rzecz, która nikogo nie krzywdzi, bulwersuje tak wiele osób? #lgbt #teczowepaski #crossdressing
@AnonimoweMirkoWyznania: Nic złego nie ma w tym, że się przebiera w kieckę. Trzeba jednak pamiętać, że TYLKO I WYŁĄCZNIE SIĘ PRZEBIERA i nie powinien uważać i wmawiać innym, że nią [kobietą] jest. To po prostu kłamstwo. Nawet obcięcie członka albo zrobienie sobie dziury nie zmieni niczyich chromosomów.
A co do tych, którym przeszkadza samo noszenie kiecki - często nie warto z nimi nawet podejmować rozmowy, bo są ta fanatycy swoich
OP: @WygadanyDryblas Jestem bi, podobają mi się kobiety i mężczyźni. Ale raczej w planach na samotne życie. @Erenes Dziękuje za odpowiedź. Jak mówię - nie mam problemu z wyborem właściwej płci w formularzach, choć chciałbym po prostu urodzić się jako kobieta. @elf_pszeniczny: No niestety może masz rację :(
@AnonimoweMirkoWyznania: Zawsze wydaje się nam, że ktoś ma lepiej. Po pierwsze geje wcale nie są tak akceptowani w naszym społeczeństwie. Każdy kto ma znajomych w tym środowisku wie, że groźby pobicia czy pobicia zdarzają się często, tak samo jak wyzwiska. Mnóstwo par homoseksualnych nie okazuje sobie publicznie czułości ze strachu. Z tą tolerancją to też często, "mi nie przeszkadzają, ale nie chcę ich widzieć razem". Piszesz, że kobiety mogą wyglądać
OP: @ignis84 Źle mnie zrozumiałaś. To jest bardziej apel do tych osób, które tolerują LGB bez T. Wiem, że w Polsce i wielu krajach wciąż geje mają tak samo trudno. Może po prostu łatwiej im się ukrywać, jeśli ubierają się "po męsku". Co do kobiet to raczej nie słyszałem by ktoś kobietę obrażał za krótkie włosy czy chodzenie w spodniach czy bojówkach, ale pewnie i tak bywa. Ludzie do wszystkiego są w stanie się przyczepić, ale przyznasz jednak, że widok faceta przebranego za kobietę bardziej ludzi "gorszy".
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
@AnonimoweMirkoWyznania: Ok, zrozumiałam Twój punkt widzenia. Niestety ludzie od zawsze byli uprzedzeni do wszystkiego czego nie znali, nie rozumieli. Dlatego ważne żebyś sobie stworzył bezpieczne środowisko dla Ciebie i żebyś robił to co jest dobre dla Ciebie.
@AnonimoweMirkoWyznania: W tym zakresie już małe odstawanie od normy czy posiadanie nawet cech mniej typowych dla schematycznej osoby, jak to chcą widzieć dane grupy ludzi, już stygmatyzuje kogoś. Choćby tylko to było dla siebie, ale niektórzy lubią tylko widzieć jedno, choćby to nie było robione na siłę - ale tak już zostali przyzwyczajeni. Z pewnością ciągle wiele się zmienia postrzeganie mniej typowych osób, ale mimo wszystko zawsze będą osoby, które
@AnonimoweMirkoWyznania: Ty jesteś tolerancyjny i chcesz tylko zmiany postrzegania siebie. Nie dziwi mnie to. W pewien sposób zderzasz się z osobami, które mówią z pozycji siły i istniejącego rozstrzygnięcia. Ono u nas w Polsce jest takie, ale w Wielkiej Brytanii jest zupełnie inne. Śledzę sobie ostatnie zawirowania wokół pani J.K. Rowling. Oglądałem wypowiedzi transkobiet, które potrafiły powiedzieć coś takiego: "Mężczyźni są uprzywilejowani. Mężczyźni są uciskającymi, a kobiety uciskanymi. Pani Rowling
ObityMarzyciel: @AnonimoweMirkoWyznania: bo to jest tak jakby sobie wmawiać że łysieję i to jest kolejny etap ewolucji człowieka, bo włosy nie są już potrzebne. Są określone normy społeczne i to jest powód dla którego się tego nie akceptuje. W Chinach plucie, wydalanie moczu na ulicy to norma, a w Polsce nie są to rzeczy akceptowalne. Dorastaliśmy z takimi i takimi wzorcami więc mamy taki obraz kobiety i mężczyzny. Osobiście
#rosja #wojna #ukraina Ale trzeba przyznać to, że nawet jak Rosją przegra ta wojnę, w co szczerze wątpię, to i tak prawdę mówiąc walczyła przeciwko całemu Arsenalowi NATO, a nie tylko jednemu krajowi ukrainie, co potwierdza tezę o tym, że jednak jest jedną z silniejszych armii świata..
Zauważyłem że w dzisiejszym społeczeństwie jest spora akceptacja dla gejów (i słusznie). Nie mówię tu koniecznie o marszach, działaniach edukacyjnych ale raczej o samym fakcie bycia gejem. "Nikomu nie szkodzą, to co ja mam do tego co robią w domu". Jednocześnie sporo tych samych osób uważa wszelkiej maści osoby typu transgender (w to wliczam zarówno transseksualistów, jak i transwestytów) za zboczeńców i wariatów, których należy zamknąć w psychiatryku. Chciałbym zapytać, czemu niektórych tak to boli, że ktoś się lubi przebrać za osobę przeciwnej płci? Co jest konkretnie złego w tym, że ktoś płci męskiej, założy sukienkę? Nie rozumiem, czemu jest to tak stygmatyzowane. Ok. Możesz się do mnie zwracać według mojej płci biologicznej, które są dwie. Nie twierdzę, że jestem kobietą, choć lubię tak o sobie myśleć. Ale czemu od razu ktoś wyzywa mnie od wariatów, uważa, że należy mnie przymusowo leczyć psychicznie? Dlaczego mam walczyć z wewnętrzną potrzebą ubrania się tak jak mi się podoba, bo ktoś uznaje, że "facet ma robić tak i tak"? Dlaczego kobieta może chodzić w spodniach, mieć krótkie włosy, mieć męskie zainteresowania, ale w drugą stronę już nie? Dlaczego niektóra cześć społeczeństwa chce narzucić innej części społeczeństwa takie hipokryzyjne zasady? Dlaczego rzecz, która nikogo nie krzywdzi, bulwersuje tak wiele osób?
#lgbt #teczowepaski #crossdressing
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f15e16c3c58bc359f78f958
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Przekaż darowiznę
[==================......................] 45% (105zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 2 lat działania AMW!
A co do tych, którym przeszkadza samo noszenie kiecki - często nie warto z nimi nawet podejmować rozmowy, bo są ta fanatycy swoich
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
ale kurde nie mieszaj bycia trans z crossdressingiem
Bo kobiety od zawsze były uważane za te gorsze, i robiąc męskie rzeczy awansują
@Erenes Dziękuje za odpowiedź. Jak mówię - nie mam problemu z wyborem właściwej płci w formularzach, choć chciałbym po prostu urodzić się jako kobieta.
@elf_pszeniczny: No niestety może masz rację :(
Ten komentarz został dodany przez osobę
Zaakceptował: sokytsinolop
Mnóstwo par homoseksualnych nie okazuje sobie publicznie czułości ze strachu. Z tą tolerancją to też często, "mi nie przeszkadzają, ale nie chcę ich widzieć razem". Piszesz, że kobiety mogą wyglądać
Odpisałem ale nie wiem czy dotarło.
Zaakceptował: LeVentLeCri
Źle mnie zrozumiałaś. To jest bardziej apel do tych osób, które tolerują LGB bez T. Wiem, że w Polsce i wielu krajach wciąż geje mają tak samo trudno. Może po prostu łatwiej im się ukrywać, jeśli ubierają się "po męsku".
Co do kobiet to raczej nie słyszałem by ktoś kobietę obrażał za krótkie włosy czy chodzenie w spodniach czy bojówkach, ale pewnie i tak bywa. Ludzie do wszystkiego są w stanie się przyczepić, ale przyznasz jednak, że widok faceta przebranego za kobietę bardziej ludzi "gorszy".
Z pewnością ciągle wiele się zmienia postrzeganie mniej typowych osób, ale mimo wszystko zawsze będą osoby, które
@Erenes: że niby chromosomy ostatecznie i niepodważalne determinują płeć? to czemu zdarzają się kobiety z zestawem XY i mężczyźni z XX? xD
Śledzę sobie ostatnie zawirowania wokół pani J.K. Rowling. Oglądałem wypowiedzi transkobiet, które potrafiły powiedzieć coś takiego: "Mężczyźni są uprzywilejowani. Mężczyźni są uciskającymi, a kobiety uciskanymi. Pani Rowling
@Niezgodny: wracaj do książek, studencie psychologii :p
Mieszasz interseksualizm czyli urodzenie się z cechami obu płci z