Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie popykać w Armę 3 ale na trybie koth na multi chodzi mi w 20 fpsach około ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Poradźcie jak najprostszą drogą zboostować ten procesor, bo arma głównie na cpu stoi. Co zrobić żeby wyciągnąć chociaż 10fpsów więcej? W miarę prostego oczywiście bo zaraz coś spie*dolę i będzie po lapku :/

Pacjent to Intel i7-7700hq 2,8ghz
#komputery #pcmasterrace #intel #gry #overclocking #arma3
  • 14
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rudszy_132: jakby się nad tym zastanowić to może wyżej taktowany ram by coś opowi pomógł, pytanie tylko na jakiej szynie jest pamięć RAM w laptopie bo można dać i dwa razy szybszy ram i ostatecznie skończyć z taką samą szybkością przez szynę danych.
@Rudszy_132: @sodomek: Właśnie myślałem nad wrzuceniem ramu dodatkowego bo niby mam tylko 8 ale proszę państwa arma 3 jest tak beznadziejnie zoptymalizowana że nie dość że leci głównie na procku (nawet bardziej niż na grafice jprdl) to wykorzystuje tylko pierwszych kilka rdzeni (chyba maks 3-4) a jak masz intela i7 z paroma rdzeniami gdzie to się wszystko rozkłada to jest kappa. Dlatego pytałem jak overclockować albo przenieść moc pozostałych corów
@NaAdanosa: ja mówie o prędkości ramu a nie ilości. Często gęsto jak masz #!$%@? taktowanie ramu to oc pamięci (albo wymiana na szybsze ofc) bardziej pomaga niż oc cpu.
Nie da się przenosić 'mocy' z jakiegoś rdzenia na inny. Na niektórych płytach można obcinać ilości używanych rdzeni ale nie sprawia to że inne przejmują jego parametry.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rudszy_132: czy się ktoś przejmuje szyną danych to nie wiem, laptopy to są laptopy, gdzieś dodajesz a gdzieś ujmujesz żeby cena wyszła ok, więc wszystko jest możliwe i może się okazać że obecna szybkość ramu to max dla magistrali.
@NaAdanosa: możesz spróbować zmienić pastę przedmuchać wszystko itp. Możliwe że sie przegrzewa, co może go ograniczać (throttling czy jakoś tak), jeśli tak to możliwe że da ci to pare fps'ów więcej. Ogólnie ten procek nie ma odblokowanego mnożnika więc nie za wiele możesz z nim podziałać. Jeśli masz taką możliwośc w laptopie to jedynie co przychodzi mi do głowy to kręcenie BCLK ale i z tego będą mizerne efekty no ale