Wpis z mikrobloga

Wiem, że społeczeństwo jest zrażone po operacji Kukiz z 2015, ale polecam poranny live z Szymonem Hołownią. Możecie go lubić, nie lubić, popierać, nie popierać, szanować, nie szanować, ale to nie jest Kukiz 2.0. On ma jakiś pomysł co chce zrobić, wchodzi do nowego dla niego świata, ale jest realistą, nie ideowym antysystemowcem.

#wybory #polityka
  • 14
@Cayar: tu nie chodzi o to co mówi, ale co chce zrobić?

Jego działania są konkretne. Rządy pis są złe, nie będzie głosował na Dudę. Zebrał 2 miliony głosów i mimo braku wyborów przez najbliższe lata chce od razu budować struktury partii. Jest świadomy wyrzeczeń jak i pieniędzy potrzebnych do stworzenia tego, nie porywa się z motyką na słońce. On może być kimkolwiek, jeżeli pójdą za nim ludzie (a idą) to
@michal015: To nie jest Kukiz 2.0. To nie jest Kukiz 2.0. To nie jest Kukiz 2.0. Daj mi jakikolwiek jego postulat, może JOWy? Aaa, rozdział Kościoła od Państwa i... tyle.
@Cayar: Nie dam, bo nie jestem jego psychofanem i nie mam zamiaru go bronić. Poglądy swoje ma, zawsze miał i mówi o nich głośno, ale jednocześnie jako kandydat ludzi zmęczonych obecnymi partiami politycznymi i nieprzekonanych do Konfederacji dobrze wie, że popierają go ludzie z różnymi poglądami.

Twierdzę tylko, że ludzie którzy za nim stoją nie są zbieraniną przypadkowych ludzi jak ludzie Kukiza w wyborach parlamentarnych 2015. Kukiz zrobił wynik i nie
@Cayar: no póki co plan jest jasny - zarejestrowanie partii politycznej. Program jakiś ma https://program.holownia2020.pl/ - jeżeli uważasz to za lanie wody, to powiedz jaki program ma PSL, PO, PiS i Lewica i jak go realizują. Chyba tylko Lewica się w miarę trzyma postulatów i nie zmienia zdania co wybory.

No i czy to jest wydmuszka medialna to bym się kłócił. Nie było go w TVP jak Kukiza w 2015 roku.
@Cayar: Obniżenie VAT, kwota wolna od podatku podwyższona, przemysł zbrojeniowy w Polsce, a nie w Ameryce; budowa nowych autostrad, skończenie z klientelizmem w relacjach zagranicznych(obecnie Ameryka, wcześniej Berlin), obniżenie zatrudnienia w przedsiębiorstwach państwowych/etatystycznych - obecnie 1,9 mln osób. Mógłbym tak jeszcze trochę, ale to są jakieś Postulaty, a nie pieprzenie przed kamerą.
@Cayar: no ale co ma piernik do wiatraka? Ja mówię o planie, czyli o pomyśle jak przekuć 2 mln jednorazowych głosów w wyborach na budowę czegoś więcej niż kampanie na jedne wybory.
@Cayar: nie, no właśnie dalej nie do końca wierzę. Dostrzegam jedynie różnice w podejściu pomiędzy Hołownią, a Kukizem. Dostrzegam też różnice do poprzednich ruchów powstających przed wyborami i lądujących za pisem i po, czyli za palikotem czy nowoczesną.
Dwa, co mi po postulatach obniżenia wat czy kwoty wolnej od podatku, skoro prezydent jedyne co może zrobić to złożyć ustawę? Takie rzeczy może zmienić partia polityczna. Partia polityczna właśnie powstaje. Jak powstaje
@michal015: Żebyśmy cokolwiek mieli z tego "powstawania partii", "rozwijania się w dobrą stronę". Dla mnie SH to są tylko emocję i nimi zarządzanie, swoista sekta emocjonalna... Dalej się nic nie dowiedziałem, od Ciebie, zapewne jego sympatyka.
@Cayar: no właśnie nawet ciężko mnie sympatykiem nazwać. Zwróciłem uwagę na ten ruch 2 tygodnie temu, bo wcześniej miałem dokładnie takie zdanie jak ty. No a teraz właśnie nie zgadzam się ze stwierdzem "sekta emocjonalna", są tam jakieś umiejętności zarządzania (pewnie wyniósł je z fundacji) i wyciąganie wniosków z poprzednich obywatelskich ruchów, które cyklicznie powstają od 20 lat. Daleko mi do pokładania nadziei na poprawę sytuacji w Polsce w Szymonie Hołowni,