Wpis z mikrobloga

Jako, że sam brałem udział, wiec temat jest mi bliski postanowiłem się wypowiedzieć, chodzi mi o zawody na stworzenie muzyki do fragmentu do serialu "Westword" organizowanym przez Spitfire Audio, nie mam nic osobiście do zwycięscy konkursu (David Kudell), ale po tym, co zobaczyłem na pierwszym miejscu, czuje się delikatnie to ujmując zniesmaczony i urażony, bo uważam, że sama aranżacja w ogóle nie pasuje do fragmentu serialu, gdyż brzmi jak z filmu "pixele" i tam by pewnie pasował taki styl, ale nie do dystopijnej wizji świata przedstawionej w westworld, poza tym, David złamał zasady konkursu, dodając pogłos do oryginalnej ścieżki dźwiękowej, co było zakazane w zasadach konkursu a wygrał. Na szczęście widzę, że nie tylko ja jestem tym faktem zniesmaczony i nie tylko ja jeden poczułem się oszukany, ale najwyraźniej tak działa ta branża, liczą się tylko znajomości. Myślę, że spitfire Audio włąśnie straciło potencjalnego kienta. Bo liczyłem na godzinny materiał w którym wyjaśniają dlaczego wybrali ten a nie inny utwór, a dostaliśmy co dostaliśmy.
=====
Podrzucam podobną opinię producenta, który też brał w tym konkursie udział [en].
====
P.s Mireczki, a wam jak się wydaje, czy zwycięzca zasłużył na tę wygraną?
#jestafera #produkcjamuzyki #tworzeniemuzyki #muzykafilmowa #swiat #gownoburza #westworld
djzidane - Jako, że sam brałem udział, wiec temat jest mi bliski postanowiłem się wyp...
  • 13
  • Odpowiedz
@djzidane: Zgadzam się, słabo. Sama muzyka nie jest zła; chociaż dla mnie, jak i pewnie wielu innych osób - irytująca. Ośmiobitowa stylistyka to jednak głęboka nisza, a jej umiejscowienie w tym fragmencie da się obronić tylko biorąc pod uwagę kontekst jaki miała w serialu dana scena - a konkurs był przedstawiony jakby chodziło wręcz o coś przeciwnego (zrobienie muzyki do konkretnej, odosobnionej sceny).

Dodając do wszystkiego fakt, że gość złamał zasady
  • Odpowiedz
@djzidane: spitfire to jest największy marketingowy rak w branży, to wie każdy kto śledzi co się dzieje.
Zaczynając od ich irytujących kampanii nowych produktów, przez to jak traktują ludzi wyrażających opinie o ich bibliotekach (Daniel James to najlepszy przykład), a kończąc na tym jak odbywały się poprzednie konkursy (APEX). Sam nie brałem udziału w tym konkursie westworldowym, bo wiedziałem dokładnie jak to będzie wyglądało, więc nie chciałem tracić czasu.

Zwycięski utwór
  • Odpowiedz
@krul_goblinuw: Trafione w punkt! Przykre jest tylko, to, że uczestnicy poświecili swój czas oraz zdolności tylko poto by potem zostać potraktowani jak produkt marketingowy, ale plus jest taki, że można ten fragment wykorzystać, także jako cześć swojego portfolio i nie zostaje tagowane jako "naruszenie praw autorskich", co można wykorzystać do własnej promocji w branży, dostać się do hollywood haha i potem skopać spitfire du#@e.
djzidane - @krul_goblinuw: Trafione w punkt! Przykre jest tylko, to, że uczestnicy po...
  • Odpowiedz
@Rottweill: Ja osobiście jestem wielkim fanem sf, dla mnie nie branie w ogóle pod uwagę samego kontekstu, że to jednak jest film science-fiction, a nie jakaś 8 bitowa gierka, to trochę taki nietakt, ale o muzyce nie ma co tu dyskutować bo nie ma dobrze, czy źle zrobionych kawałków, są tylko takie, które komuś się podobają albo nie, samo zachowanie się spitfire audio jest jednak godne pożałowania i potępienia. Tak jak
  • Odpowiedz
@Rottweill: On tak naprawdę chyba nie ogarnął, o co tak naprawdę ludziom chodzi. Szczerze nie chce mi się oglądać jak się starzec gimnastykuje słownie, w wybronieniu swoich znajomków. Bo to jest żałosne. Kompletne nie zrozumienie społeczności i tematu, bo on twierdzi, że dzięki oryginalności wygrał David, "Dawid" nie powiem postarał się, w swoim kawałku ale Henson nie zrozumiał. że Akurat nie chodzi tu o muzykę Davida, bo sama w sobie jest
  • Odpowiedz
@AM0k__: Moja aranżacja też nie jest typowa, bo taki miałem zamysł, muzyczny jako wielki fan sf, pomyślałem, że większość biorących udział w konkursie będzie szła w kierunku klasyki. Całkowicie się zgadzam, niestety ni jak sie miała muzyka typu chiptune do tego co widać w zwycięskiej pracy i przedstawionym obrazie.
  • Odpowiedz