Wpis z mikrobloga

Zostałem oszukany na #olx.Chcecie realcje jak #policja radzi sobie z takimi sprawami?
Oszukali mnie na 280 zł. Po wpłacie nie wysłał sprzedający towaru.
Mam nr. konta, adres przypisany do konta, imię i nazwisko, nr telefonu(odrzuca połączenia).
Jutro mam zamiar iść na komendę.
#komputery bo kupiłem karte graficzną. #oszustwo #prawo #afera #aferakoperkowa #truestory
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marek_Kodrat: kiedyś wynajęliśmy domek na sylwestra, wpłacona została zaliczka 180zl za osobę i facet zniknął. Po zgłoszeniu policji ci stwierdzili że my mamy go znaleźć xD i wyśmiali że przynajmniej nie będziemy spożywali alkoholu. Odesłali nas z niczym.
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: miałem identyczną sytuację, nawet zwerbowałem wnioski i sprawy od innych oszukanych, nic nie zrobią. Nie wystąpią o dane do sieci komórkowej, bo nie mają nakazu. A dane najpewniej masz fałszywe. A że kwota poniżej 500zł, to szkodliwość żadna, ale szanuję, próbuj.
  • Odpowiedz
@fizzly: mało tego, pozapisuj sobie screeny z ogłoszenia i rozmowy, bo jak typ usunie konto (a najpewniej tak zrobi) to kasuje ci się rozmowa i archiwum ofert - to jest w ogóle "genialne".
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: Mnie oszukali na 500zl. Poszłam na komendę i bardzo miły Pan policjant wziął sprawę na poważnie. Od razu poprosił o nr telefonu do oszustów. Zadzwonił ze stacjonarki z komendy z pokoju, oszuści nie odebrali, zreszta jak ostatnich moich 100polaczen. Ale o dziwo zaraz po telefonie z komendy napisali do mnie SMS, ze po co łażę na komendę. Obsrali zbroje. Bo pewnie sprawdzili w necie co to za nr do
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: ja nie miałam takiej możliwości bo oni byli z drugiego końca Polski. Zdziwiłam się, ze się to tak szczęśliwie zakończyło, bo już byłam pogodzona z faktem, ze tej kasy nie ujrzę. No ale nauczka na całe życie.
  • Odpowiedz
idź do prokuratury, oni mają wyższą skuteczność

@Waderra: żadna różnica. Każde postępowanie o przestępstwo prowadzone przez Policję, jest nadzorowane przez prokuratora.

A że kwota poniżej 500zł, to szkodliwość żadna

@fizzly przy oszustwie nie ma "przepołowienia" przy kwocie 500 zł. Zdarzało mi się kierować a.o. z art. 286 par. 1 k.k. na mniejsze kwoty.
  • Odpowiedz
@IgorK zgłoszenie na policji i prowadzenie przez nią dochodzenia a zgłoszenie na prokuraturze to dwie różne kwestie ze względu na organ prowadzący nie nadzorczy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz