Wpis z mikrobloga

• 210
@kowalkowskij jestem niesłyszący, ostatnio oglądałem z ciekawościa, poprawnie przekazują to co jest na ekranie. Ta tłumaczka jest profesjonalna i jeden z najlepszych w Polsce.
P. S. Tłumacz który tłumaczył na debacie prezydenckiej także jest profesjonalny.
  • Odpowiedz
poprawnie przekazują to co jest na ekranie.

@MarQueS: Trochę głupio pytać, ale skąd wiesz co mówią skoro nie słyszysz? Jak to sprawdzasz? (poważnie pytam)
  • Odpowiedz
  • 103
@ygreko na podstawie polskie napisy i tez z mojej obserwacji że przekazanie powinno być prawdziwe, ale na wszelki poprosiłem kogoś żeby słuchał, potwierdził ze nie ma zarzutu co tłumacze przekazują.
Na fb jest duża grupa dla niesłyszących, ale w grupie także są osoby slyszace, te tłumacze też, te tłumacze robią wszystko żeby było zgodnie z prawdą, dostają różnie zlecenie, są profesjonalni, gdyby propaganda to straci wizerunek, tego nie mogą pozwolić.
Kiedyś była
  • Odpowiedz
@MarQueS: masz bardzo interesująca składnię jak piszesz. Jesteś osobą niesłyszącą od urodzenia? Zakładam że wygląda ona w taki sposób bo podobnie jest ułożona w języku migowym. Btw polecasz jakiś dobry kurs online do nauki języka migowego?
  • Odpowiedz
@MarQueS na jednej z pierwszych konferencji Hołowni pojawił się tłumacz który nie ogarnial rzeczywistości (mylił pojęcia, przekazał może 10 % całej treści). Moja narzeczona studiuje filologię języka migowego więc jestem w pewnym stopniu na to wyczulony chociaż sam mało ogarniam. :)
  • Odpowiedz
  • 12
@Czerw2 tak od urodzenia. Wieszkosc kursy stacjonarnie są płatne, chodzi o online to nie mam pojęcia w tej chwili. Możesz popytać do firmy migaj.eu, gdzieś widziałem że zbierają dobre opinie. Poza tym coś znajdzie na youtube i wtedy zobaczysz czy dla Ciebie będzie wystarczający.
  • Odpowiedz
@WH40K: odpowiedź jest bardzo prosta. Każdy kraj dochodził do tego samodzielnie. Dochodzą też różnice kulturowe, w sposobie mówienia, pojęciach.

Fajnie by było uczyć się tylko 1 języka dzięki któremu możnaby się porozumieć na całym świecie.
jakby taki język migowy istniał to zamiast angielskiego czy innego lokalnego języka uczyłbyś się migać i pirozumiałbyś się z każdym.
  • Odpowiedz
@MarQueS: masz bardzo interesująca składnię jak piszesz.

@Czerw2: mam niesłyszącą sąsiadkę i też ma ciekawą składnię, wtedy pierwszy raz się z tym spotkałem i pewnie wynika z odmiennej gramatyki/semantyki języka migowego?
  • Odpowiedz