Wpis z mikrobloga

Testowa fotka z użyciem niedawno nabytego filtru. Zdjęcie pozostawia sporo do życzenia a głównym tego powodem jest mała ilość materiału (czas naświetlnia nieco ponad 3h) i zdaje się źle ustawiona ostrość w wyniku czego gwiazdy nieco "oberwały". Filtr ten mocno wycina zanieczyszczenie światłem, ale również sprawia, że każda klatka jest znacznie ciemniejsza niżby była bez niego. Stąd trudności ze złapaniem idealnego "focusa". Następnym razem będę już na to gotów. Sam filtr ma wg mnie spory potencjał.

Zdjęcie przedstawia okolice obiektu NGC 6888 zwanego Mgławicą Półksiężyc lub Rożek chociaż mi odkąd zobaczyłem go po raz pierwszy kojarzy się ze szkieletem klatki piersiowej. Mgławica ta znajduje się w konstelacji Łabędzia i jest oddalona od Ziemi o 4700 lat świetlnych. Powstała w wyniku zrzucania zewnętrznej powłoki przez gwiazdę znajdującą się obecnie w jej centrum.

Canon EOS 600D (mod) + STC duo nb filtr; SW ED80 na HEQ5
resize 50%

#nedvedinspace -> mój tag, zapraszam

#mojezdjecie #astrofoto #astrofotografia #fotografia #kosmos #astronomia
Nedved - Testowa fotka z użyciem niedawno nabytego filtru. Zdjęcie pozostawia sporo d...

źródło: comment_1590298812ctQvBy0j6tl2ECvlzxZzs1.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Nedved: modowanie aparatu tylko przez wyjęcie filtra ir? Czy wg Ciebie daje to dużo?
Sam mam Canona 450D i się zastanawiam, czy gra warta świeczki.

Ps. Moje pierwsze zdjęcie testowe, Antares ze środka miasta, z balkonu, z nie do końca ustawionego montażu i tylko 3 klatki po 30s. gdyż wyszły chmury i koniec zabawy.
SW150, EQ3-2.
PiterCK - @Nedved: modowanie aparatu tylko przez wyjęcie filtra ir? Czy wg Ciebie daj...

źródło: comment_1590303881U5tWoJoHxHMf4daO9aTMBw.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@PiterCK: Bardzo się opłaca. Wygoogluj sobie "moded vs unmoded dslr astrophotography" to zobaczysz o czym mówię ;) U mnie modyfikacja polegała na zastąpieniu oryginalnego filtra, filtrem ir cut Baadera.
  • Odpowiedz
@PiterCK: uzupełniając wpis kolegi jak porównasz moded vs unmod to na mglawicach bo są takie artykuły gdzie porównania robią na obiektach bez wodoru, a to o wodór się rozchodzi
  • Odpowiedz