Wpis z mikrobloga

Mam następujący problem z internetem może ktoś się z tym spotkał?

Internet od UPC modem Connect Box.
Problem z siecia WIFI 5ghz. Wygląda on troche inaczej w zaleznosci od karty sieciowej jakie ma urządzenie docelowe.
Np w ps4 rzadko traci calkowicie polaczenie ale zdarza sie losowo że praktycznie internet nie dziala i trzeba na nowo przetestowac połączenie aby zaczelo znow dzialac albo odczekac jakis czas. Tak jakby byl brak internetu.

Teraz mam lapka Acer Nitro 5 z karta Intel wifi 6 ax200 i na 5ghz zrywa połączenie co chwile. Po czym nie można sie ponownie połączyć . Trzeba odczekac chwile lub zresetowac karte.

Na 2.4ghz jest ok. Z telefonu zrobilem hotspot na 5ghz i tez bylo ok, wiec chyba karta jest w porzadku

Ktoś się z czymś takim spotkał?

Stery najnwosze. Przeinstalowane. Modem zresetowany. Dzwonilem do UPC cos tam posprawdzali , niby ok. Na sztywno kanał ustawił dla sieci 5ghz to wydawało się że problem naprawiony. Niestety do ponownego uruchomienia komputera.

#pytanie #pcmasterrace #laptopy #upc #internet #intel #wifi #ps4
  • 16
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szoch6: wyłącz ipv6, tzn musisz do niech napisać żeby wyłączyli ipv6, mi pomogło w ogóle to UPC jest #!$%@? i tyle.. sami nie ogarniają co może być przyczyną problemów.
Miałem podobny problem z tvboxami i routerem od upc
  • Odpowiedz
@bslawek: nie ma mnie teraz w domu ale wydaje mi sie ze sam tez moge wylaczyc ipv6 po zalogowaniu sie na modem. Sprawdze. A wyłaczenie ipv6 na karcie ma sens?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szoch6: ja samemu nie mogłem wyłączyć ipv6 na routerze, dopiero technik online to wyłącza.
Nie mam pojęcia ja tylko wyłączyłem na routerze i teraz net działa jak należy na wszystkim co uzywam.
  • Odpowiedz
@szoch6: aaa, możliwe, ja mam zwykłego FAT :). Ale swoją drogą ostatnio mam problemy z UPC, podobne do Twoich, rozłączanie rzadziej, ale sporadyczne zamulanie, spadek prędkości, wzrost pingu to już dość często. Może sieć jest przeciążona bo dużo ludzi pracuje z domu.
  • Odpowiedz
@maruch: Ja za 5ghz to mam wiecznie jakies problemy wiec mysle ze ogolnie probleme jest ich gowno modemo router a na 2.4ghz tym bardziej w bloku to wiesz jak krew z nosa. Czy ty masz jakis swoj dodatkowo?
  • Odpowiedz
@szoch6: nie, mam ten biały od upc, connect box. Ja też mieszkanie i wokół praktycznie wszyscy UPC, więc wolałbym siedzieć na 5Ghz ale jak widać nie zawsze się da.
Ściągnij na telefon apkę WiFi analyzer i zobacz które kanały masz najbardziej obciążone. Później zmień w panelu admina UPC na te najmniej zawalone, mi trochę pomogło.
  • Odpowiedz
@maruch: wiem wiem. Kanaly sprawdzane ale na 2.4 wszystko zawalone na 5 pusto wiec nie ma co zmieniac a problemy z nim wystepuja. Ja wlasnie zamowilem sobie router dodatkowy. Podobno to rozwiazuje wiekszosc problemow z dzialaniem wifi przez modemo-router od UPC.
  • Odpowiedz
@maruch: Nie miałem jeszcze za dużo czasu aby dłużej potestować ale wygląda na to że router wszystko załatwił. Jest szybciej, stabilniej i nic nie zrywa. Nie wiem czemu wcześniej tego nie zrobiłem.
  • Odpowiedz