Wpis z mikrobloga

Cześć! Założyłem niedawno działalność i szukałem księgowej. Zgłosiłem się do niej jeszcze przed oficjalna data rozpoczęcia działalności ale zostałem odesłany z informacją, ze umowę podpisze ze mna dopiero jak moja firma oficjalnie będzie działać.

Wróciłem zgodnie z umowa i kazała przedstawić sobie „dokumenty założycielskie ceidg”. Wysłałem jej wpis pobrany z oficjalnej strony ceidg, który potwierdza moja działalność ale okazuje się, ze to nie jest to co ona chce.

Ja zgłupiałem bo konto zakładałem w banku, w dokumentach z banku mam tylko potwierdzenie założenia rachunku firmowego.

W necie czytam, ze ten wpis z CEIDG jest jedynym i wystarczającym dokumentem.

Pomożecie? Bo nie wiem czy moja księgowa jest jakas głupia czy ja sam jestem głupi i nie wiem co mam jej dosłać...

#ksiegowosc
#firma
#ksiegowa
#rachunkowosc
#dzialalnoscgospodarcza
  • 18
  • Odpowiedz
  • 0
@Shajo: Chce dokumenty założycielskie z CEIDG. Jak wysłałem jej wniosek pobrany z CEIDG to odpisała, ze to nie to. Napisałem, ze zakładałem firme w banku to odpowiedziała, ze mam zadzwonic do banku.
  • Odpowiedz
@ramenramen: wejdz sobie na ifirma.pl trzymaj kod promocyjny Z6OUQD2UQ
zaloz darmowe konto i zobacz czy sobie dasz rade.

Bo taka ksiegowa jak opisales to Ci bedzie tylko przeszkadzac.

Jak sobie nie checsz dawac sam rady, to masz tez pakiety z ksiegowymi na wylacznosc. Zobacz sobie
  • Odpowiedz
@ramenramen: ja mam prosta dzialalnosc i wszystko robie sam. Na poczatku nie wiedzialem wielu rzeczy i pytalem na czacie albo przez telefon.

Ale jak masz sklep to mozesz potrzebowac pakietu z ksiegowa na wylacznosc albo czegos jeszcze wiekszego.
Pewnie zalezy jaki sklep, ile faktur i takie tam.
  • Odpowiedz
@ramenramen: no to się nie dziwię. Z wydruku to se nie poksięguje - skąd ma wiedzieć jaką formę opodatkowania i prowadzenia ewidencji wybrałeś? Skąd ma wiedzieć czy zgłosiłeś się już do ZUS czy musi w ciągu 7 dni zrobić to za Ciebie? A jak zgłosiłeś to z jakim kodem? Albo jaki zgłosiłeś adres zamieszkania i pod który Urząd Skarbowy podlegasz? Może VAT-R wysłałeś?

Wszytsko to w ramach CEIDG-1 i załączników może
  • Odpowiedz
@ramenramen: jak moi zakładali "samemu" przez CEIDG a później przychodzili po ratunek to udawało mi się ściągnąć wniosek z CEIDG po tym jak się zalogowali do niego.
Czy tam będzie ten wniosek jeśli składałeś go przez bank? Niewiem. Sprawdź a jak nie, to uderz do banku tak jak księgowa powiedziała.
  • Odpowiedz
Do zusu i VAT r sam wypełniłem i się zgłosiłem bo tez mi kazała to samemu zrobić.

@ramenramen: #!$%@? póki możesz bezboleśnie. do ZUS'u to poważne biuro weźmie upoważnienie i zrobi za Ciebie. Do VAT poważne biuro nie wyśle za Ciebie, ale Ci przygotuje przynajmniej.
  • Odpowiedz