Wpis z mikrobloga

@Mawid_Dotyka Bez wolnych 25-30k bym nie podchodził, niedawno kumpel kupował i za 530iA FL w dobrej opcji z serwisem początkowym i dopieszczeniem paru detali wyszło nam właśnie 31k. Tyle, że było wymienione parę gratów których nie musieliśmy jeszcze wymieniać, ale w ciągu roku by było trzeba także zrobiliśmy komplet za jednym razem.
@Mawid_Dotyka Auto kupione za 22 jakoś, trójka gaziwo, 6 na ogarnięcie paru pierdół i wyszło. Przy czym 0zl za robotę, bo robiliśmy sami. Do 15k to w zasadzie na więcej niż 2.2 bym nie liczył, tak żeby to się kupy trzymało jakoś. Przy czym musisz liczyć, że to auto w utrzymaniu też swoje będzie kosztować.
@Mawid_Dotyka: polift 530i/525i lub przedlift 528i - nic mniejszego nie warto, przedlifty bardziej wytrzymałe silniki (nie jedzo oleju) a polifty mocniejsze i ładniejsze. Wybierz co lubisz. Jak coś pytaj miałem ich 8 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Mawid_Dotyka:

Ile trzeba na zadbane E39?

znajdziesz do 12k

Ile na pakiet startowy?

zależy jak duży, olej, filtry, świece to w 500pln się zamkniesz.

jak dojdą ci jakieś amorki, wahacze, opony, może wyjść 4k ....

Jakie silniki warto brać?

w zasadzie każdy zadbany, ok 10 sek do 100 mają wszystkie powyżej 2.0

w dizlu 3.0d
w lpg 2.8/2.5

mam e39 juz kilka lat jak by co..
Mam 25 lat i nie i składka OC waha się od 800-1100zł

@Mawid_Dotyka: tu może byc problem, bo może ci wyjść dużo więcej, najlpiej sobie policz w jakimś kalkulatorze np. silnik 2500ccm z 2001 roku
@sorek: @Jabel: Czyli na pakiet startowy oleje+filtry, a co z rozrządem, z tego co widzę większość benzyn i diesel 3.0 ma łańcuch, czyli jak nie będzie rzęzić na zimno powinien być ok? Jaki interwał wymian takiego łańcucha?

Nie zależy mi na wyposażeniu chciał bym mieć klimę, elektryczne szyby z przodu, grzane lusterka i tylną szybę. Tapicerka materiałową też bym wolał, ale to pewnie idzie wymienić.

Co do blacharki czytałem że
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Mawid_Dotyka: lamcuch w benzynir jest praktycznie nie wymienialny. To bardziej vsnosy klekocza, ale je mozna tanio zregenerować.

Odradzam tapicerki materiałowej, bierz skórę prawdziwą i nawet sie nie patrz wstecz. Skory w bmw sa zajebiste i nawet z tym nie handluj ( ͡ ͜ʖ ͡) reszta co wymieniłeś jest standardem.

W touringach tylna klapa rdzewieje, mimo wszystko toiringi sa lepsze więc polecam ;)

Bemzyny 2.0 nie bierz,
@Crosshairs: Myślę że za 20 letnie auto nie ma po co tyle dawać bo każde będzie mieć wady, sam nie będę nim dużo jeździć więc nie powinno się szybko niszczyć, poza tym rozrząd 1500 czy wahacze 1500zł to koszty jak w passacie czy jakimś audi. Kwestia kupić coś co nie będzie bombą z wkładem 10 na start
@Jabel: Jak widzę BMW za 3 000 i imię Don Wito to widzę cygańską rodzinkę. Takie za 6 000 to już Sebka który chce się wymienić za motor. Ale nie ma co dramatyzować bardzo mi się podoba i chciał bym je mieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
bardzo mi się podoba i chciał bym je mieć

@Mawid_Dotyka: no tak, tylko miej świadomość, że to nie są najtańsze auta w serwisowaniu i utrzymaniu, moja miała trochę wycieki oleju z silnika i przy okazji wyszło parę pierdół do wymiany i zostawiłem u mechanika prawie 3000 pln, a auto nadal jezdzi tak samo i nic sie nie zmieniło prawie, tyle ze nie gubi oleju :)