C# asp.net core.Mam pytanie odnośnie mapowania obiektów. W Controlerze zamiast przyjmowac obiekt Car powinniśmy przyjmować CarRequest a zwracać CarResponse, w celu ukrycia naszego modelu głównego, no i nastepnie uzywamy AutoMappera zeby sobie to przyspieszyc. Jaki jest tego sens jak np moj Model składa się z 10 pól i tyle tez chce zwracać, czy to wtedy ma sens, bo w sumie dodaje tylko zbedny kod. Kiedy to stosować i na co uwazać #programowanie
@Koprowy jeśli chcesz mieć cienkie kontrolery, lub modele są bardziej skomplikowane to możesz użyć automappera ale nie ma żadnego prikazu, uważać trzeba na pewne ograniczenia np asynchroniczne dociągania danych które jeszcze niedawno nie było wogole zaimplementowane
@Koprowy: z dto chodzi głównie o elastyczność, jeśli zamierzasz robić duże api z którego będzie korzystać wiele serwisów możesz odczuwać potrzebę dodatkowej warstwy abstrakcji żeby nie wysyłać całego modelu w każdym requeście oraz dodać jakieś dodatkowe walidacje wyabstrahowane od ogólnego modelu. Przykładowo chcesz wyciągnąć dane do selectora ze swoimi samochodami gdzie potrzebujesz tylko id i nazwy modelu, wtedy możesz zrobić dto bo nie potrzebujesz wszystkich informacji.
@Czarzy: Noo własnie zastanawiało mnie po co on pokazuje uzycia mappera jak to samo mapuje i to samo zwraca, niby u siebie jak mam usera to nie zwracam PasswordHash i PasswordSalt, i to akurat wykluczyłem, noo ale reszta modelów to bez zmian, ale jak juz zrobilem i działa to nie ruszam, będzie potem łatwiej rozwinąć w razie co xd
#programowanie
Jeśli robisz prostą apkę która
Komentarz usunięty przez autora