Wpis z mikrobloga

Ociekurde.
Kontraktor/konsultant here.

Dzisiaj zacząłem nowy projekt, na briefiengu dowiedziałem się, ze nie ma czasu pisać testów, wiec najpierw wszystko napiszemy a potem jak będzie dobrze to napiszemy testy.
Zapytałem skąd będzie wiadomo, ze jest dobrze jak nie będzie testów.

No tak wiec napisali mojej firmie ze nie podoba im się moje „attitide” i już nie jestem projekcie xD

Sorry za angielszczyznę, ale zagranica tutaj xD
#programowanie #ajti #zalesiealetylkotroszke
  • 14
  • Odpowiedz
@edgar_k: dobre podejście, nie ma co się pchać s takie projekty. Zostawmy je tym najlepszym, którzy nie potrzebują testów ( ͡° ͜ʖ ͡°) a potem siedzenie na weekendzie, bo okazało się, że coś nie działa.
  • Odpowiedz
  • 77
@edgar_k chcesz pracować na kontrakcie a nie wiesz ze kontraktor ma #!$%@?ć tasków w 3 czy 6 msc i #!$%@?ć do innego projektu zostawiając cały syf poklejony gównem i trytytkami dla permów i managmentu?

A tak serio to chyba lepiej dla ciebie xD
  • Odpowiedz
@edgar_k: Nienawidze takich zespolow top jest rak po prostu tak samo w code review napiszesz czysty kod a im się nie spodoba bo zamiast abstrakcji chcą widzieć każda linijke operacji jak w asemblerze i jeszcze to argumentują explicit is better than implicit nie ma to jak samemu pisac kod i za niego odpowiadać nie przenikniesz złymi obyczajami, a oni zrobili ci przysługę i tak byś się męczył
  • Odpowiedz
@edgar_k: słabo to rozegrałeś, chyba masz małe doświadczenie w konsultingu/kontraktorce :)
Robi się tak, że nie mówi się za dużo, zostaje się w projekcie robi absolutnie minimum, a w między czasie szuka się projektu ze stawką +30%. Na spokojnie, bo faktura opłacona bez stresu sobie coś tam dziergasz. Możesz tak wysiedzieć 3-6 miesięcy zależy od wielkości projektu, a później bez problemu odejść.

Rok wytrzymałem w takiej firmie, gdzie się tak pracowało
  • Odpowiedz
@edgar_k: jeszcze ci napiszę dlaczego zrobiłeś źle. Ponieważ nie jesteś pracownikiem etatowym, którego żeby wywalić trzeba się trochę w firmie namęczyć. Szczególnie w dużej firmie. Jesteś wynajętym zasobem, który przeważnie ma krótkoterminowe finansowanie, np. kontrakt odświeżany co 3 lub 6 miesięcy. Teraz u klienta oraz w kontraktowni zapaliła się pierwsza lampka. Klient już zawsze powie, że im nie pasujesz, chyba, że będzie pod ścianą. A kontraktownia wie, że jesteś mało elastyczny.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@edgar_k: chyba "attitude"? ( ͡° ͜ʖ ͡°) #grammarnazi

A co do samej sytuacji - myślę, a mam wieloletnie doświadczenie w pracy w korpo, że wszystko da się powiedzieć, ale w odpowiedni sposób - skoro tak grubo polecieli to może zbyt ostro to zakomunikowałeś? Warto przemyśleć, bo niestety w tym fachu umiejętności to 50% sukcesu, reszta to umiejętność dogadania się z ludźmi, w szczególności tymi, którzy nie mają
  • Odpowiedz
  • 3
@mmk91: @coredump: @coredump: @powaznyczlowiek: panowie, dziękuje za ciepłe słowa.

Nie bójcie się, to nie moj pierwszy kontrakt ( ͡° ͜ʖ ͡°) aczkowiek sytuacja niecodzienna bo zwykle to wyglądało tak, ze firmy biorą nas po to, żebyśmy my im powiedzieli jak robić software bo się na tym znamy, zreszta wzięli od nas cały zestaw, PMow, devopsow - wiec widać jakiś wybitny nowy gownomanager się chciał
  • Odpowiedz