Wpis z mikrobloga

Mirki robię router midi i działa tak: wysyłam z arduino(1) nutę midi np. C3 do drugiego arduino(2) który odbiera ją poprzez USB Host Shield i wysyła do syntezatora w postaci nuty C3 też po USB.

Jednak bez sensu jest wysyłać komunikaty midi pomiędzy dwoma arduino bo mogłyby się one komunikować czymś prostszym, nie wiem tylko czym, serialem? Jak przesłać najszybciej pomiędzy nimi komunikat USB np. "hej oto C3" i drugi arduino dopiero przerobi to na nutę.

Używam tej biblioteki: https://github.com/felis/USB_Host_Shield_2.0/blob/master/examples/USBH_MIDI/USB_MIDI_converter/USB_MIDI_converter.ino

i tego przekierowania nuty:
if ( (size = arduino1.RecvData(nuta)) > 0 ) {syntezator.SendData(nuta);}
#arduino #elektronika
ewolucjamyszowatych - Mirki robię router midi i działa tak: wysyłam z arduino(1) nutę...

źródło: comment_15828271256hyT88Gh7wVxac16QqXtjE.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@S0Cool: w sumie to działa ale mam wrażenie że niepotrzebnie tak naokoło bo każdy arduino musi mieć bibliotekę midi i zamieniać sygnał na komunikaty midi żeby się komunikować i potem odbierać to midi. Mam wrażenie że po serialu szłoby to natywnie i szybko i nie byłoby nigdy zawieszek, z tego co czytam to piny 0 i 1 są podpięte pod usb i wystarczy nimi przesyłać serial, może to jest gotowe rozwiązanie
  • Odpowiedz