Wpis z mikrobloga

@panato: chociażby kliknięcie w punkt resetuje jego "krzywość" a przesuwasz go z shiftem, w AE i PS masz, że go najpierw wybierasz, a z Altem zmienisz mu właściwości.
Chodzi mi o to, że nic tam nie jest intuicyjne. Kopiowanie czy duplikowanie nie działa jak w innych softach.

O np PPM nie działa na Layeru, no po co ma działać jak we wszystkich programach które używają Layerów, w AI nic się
  • Odpowiedz
chociażby kliknięcie w punkt resetuje jego "krzywość" a przesuwasz go z shiftem, w AE i PS masz, że go najpierw wybierasz, a z Altem zmienisz mu właściwości.

@loczyn: tego nie potrafię potwierdzić, u mnie Pen Tool na obiekcie bez zaznaczenia nie robi nic, tylko rysuje nową ścieżkę. Jeżeli mam obiekt zaznaczony, to dodaje/odejmuje punkt, a alt na punkcie zmienia jego krzywość. Do tego przesuwanie pojedynczych/zaznaczonych punktów tylko pod "A", a całości pod "V". Dokładnie tak jak w PS.
  • Odpowiedz
A tu potwierdzam, 20 lat kodu nie ruszali, więc się boją, że się posypie :) Inna sprawa, że coś takiego jak warstwy w programie do wektorów to bardziej umowna sprawa niż w Szopie czy np Indesign.

@panato: Ale z jakim programem graficznym nie pracowałem wszędzie jest tak samo, czy to Szop, After, jakiś Affinity czy nawet programy do 3D jak Cinema czy Maya to mają, to samo z kopiowaniem i
  • Odpowiedz
Też racja. To jest kolejny blast from the past z 20 letniego kodu. W PS też tak kiedyś było. Ale obejście nie jest trudne - z paletki Color, swatchy i innych paletek z kolorami masz podgląd na żywo.

@panato: Ogólnie da się zrobić wszystko, ten program ma sporo opcji, ale jest tak w #!$%@? nieintuicyjny i podejście "wymyślimy koło na nowo". Pewnie nie daje się #!$%@? jak się siedzi na
  • Odpowiedz
@loczyn: Z kopiowaniem zgodzę się częściowo, bo zdaje się, że wiem o co ci chodzi. W INDD kopiujesz coś ze strony A i wklejasz na stronę B - działa. W AI kiedy uprzednio nie zaznaczysz artboardu A (bo skopiować), a następnie nie zaznaczysz artboardu B (by wkleić) - efekty są przedziwne.

Pod całą resztą się podpisuje w pełni. AI to jeden z najgorszych, obecnie, produktów Adobe. Przypominam, że nadal nie
  • Odpowiedz